Secretaressedag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Secretaressedag is een jaarlijks terugkerende dag, in Europa gehouden op de derde donderdag in april, waarop secretaresses in het zonnetje worden gezet.

Oorsprong[bewerken]

Secretaressedag is een van oorsprong Amerikaans bedenksel. Het is op 20 april 1989 in Nederland geïntroduceerd door Secretaresse Magazine (het huidige Management Support Magazine), (het niet meer bestaande) StarJob Secretaresse Uitzendbureau, Schoevers, Fleurop en Bloemenbureau Holland. Het heette toen 'Secretaries Day'. De bedoeling van het jaarlijkse evenement was om de secretaresse in het zonnetje te zetten, stil te staan bij zijn/haar toegevoegde waarde voor de organisatie en om het imago van het secretaressevak te verbeteren. Daarbij richtten de organisatoren zich op de managers en op secretaresse zelf. Ook in andere landen bestaat een jaarlijkse secretaressedag (onder andere in België en de Scandinavische landen).

Datum[bewerken]

In de Verenigde Staten is 'Secretaries Day' inmiddels omgedoopt tot 'Administrative Professionals' Day'. Daar wordt de dag jaarlijks gehouden op de woensdag van de laatste volle week van april.

Secretaressedag valt in de Benelux, Frankrijk en Burkina Faso op de derde donderdag van april.

Trivia[bewerken]

  • "Aardgasreserves" en "secretaressedag" zijn de langste woorden die in woordenboek Van Dale staan die je met één hand kunt tikken, de linkerhand, als je met tien vingers tikt. Door OpenTaal wordt aan dit rijtje ook nog "gebastaardeerde" toegevoegd.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
  1. van Geloven, Sander, Lange woorden, OpenTaal, 20 augustus 2013