Seksuologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Seksuologie is de wetenschap van seksualiteit, deze wetenschap haalt zijn kennis uit verschillende disciplines. Seksuologie behandelt zowel de normale als de abnormale seksualiteit. Maatschappij en seksuologie beïnvloeden elkaar.

Rond 1900 begon de opmars van de seksuologie. 1906 wordt gezien als het geboortejaar van de seksuologie; vanaf dat jaar is de ontwikkeling van de seksuologie als wetenschap zeer snel gegaan. Er verschijnen seksuologische tijdschriften en er worden seksuologische verenigingen opgericht. In de jaren '60 en '70 was de seksuele revolutie die zorgde voor grote proseksuele veranderingen. In het onderwijs wordt seksuologie langzaam ingevoerd. Eind jaren '80 verschijnt het eerste leerboek over seksuologie voor artsen in opleiding, een decennium later ook voor breder publiek.

Door de jaren heen hebben er verschuivingen plaatsgevonden in de behandelaars: eerst was met name de psychoanalytisch georiënteerde psychiater in beeld, later verschoof het zwaartepunt naar de klinisch psycholoog en vooral als deze gericht is op gedragstherapie.

Externe links[bewerken]