Shar-pei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shar-pei
Hondenras
Basisinformatie
Andere namen Shar-pei
Oorsprong China
Classificatie FCI Groep 2 Sectie 2.1 #309
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De shar-pei is een hondenras.

Geschiedenis[bewerken]

De Chinese shar-pei (letterlijk 'zand-huid') is een oud ras, dat sinds eeuwen in de zuidelijke provincies van China, aan de Zuid-Chinese zee gevestigd was. Het ras heeft zijn oorsprong in Dialack, een gebied vlak bij Guangzhou (Kanton). De shar-pei was veelvoorkomend in de stad Dah Let in de provincie Kwuntung.

Het ras kon door middel van afbeeldingen tot in de Han-dynastie (206 voor Christus - 220 na Christus) teruggevonden worden en werd voornamelijk door arme mensen gehouden; meestal boeren en vissers. De shar-pei werd in eerste instantie als waakhond ingezet, maar het ras vertoonde ook een zeker jachtinstinct.

Eind 18e eeuw werd China door Engeland bezet. De bezetters brachten honden zoals de bulterriër, de buldog en de mastiff naar China. Zij wilden met de honden hun overmacht in hondengevechten bewijzen. Omdat enkel de shar-pei een groot hondenras was dat van Chinese afkomst was, moest hij vechten.

De pups bezitten meer huid dan andere pups. De rimpelige huid vormt zich tussen de tweede en de 16e week en de honden groeien in hun huid.

De oorspronkelijke shar-pei was in de 1950er jaren bijna uitgestorven. Zijn bestaan is aan Matgo Law te danken die uit Hongkong afkomstig was en begin jaren 1970 sommige Amerikaanse fokkers vroeg hem bij de in stand houding van het ras te helpen. Het nieuwe type hond had nog weinig met de oude shar-pei gemeen.

Karakter[bewerken]

De shar-pei is een hond met een heel individueel karakter. Hij is vreedzaam en vriendelijk op voorwaarde dat men ook vriendelijk tegenover hem is. Tegenover vreemde mensen is hij gereserveerd.

Uiterlijk[bewerken]

De shar-pei heeft veel rimpels en huidflappen op de kop, schoft en staartaanzet en zeer kleine aanliggende oren. Tong, tandvlees en gehemelte zijn blauw tot blauwzwart. De vacht is kort en ruw. De haren staan rechtstreeks van het lichaam af en komen in alle uniforme kleuren voor behalve wit. Hij bereikt een schofthoogte van 51 cm.

De shar-pei is onder te verdelen in 3 verschillende vachttypes, namelijk de horsecoat, de brushcoat en de bearcoat

  • Het haar van de horsecoat moet kort, borstelig en hard aanvoelen.
  • het haar van de brushcoat voelt zachter aan en mag niet langer zijn dan 2,5 cm.
  • het haar van de bearcoat is langer dan 2,5 cm, dit vachttype is een fout volgens de rasstandaard.
  • Kleur vacht Gevlekt ( Flowered) is een niet erkende kleur volgens de rasstandaard

Gezondheid[bewerken]

De shar-pei heeft net als ieder ras algemene kwalen waaronder allergieproblemen, hartproblemen, entropie maar ook gezondheidsklachten die wat specifieker voor de shar-pei zijn, zoals:

  • Tightlip waarbij de lip zeer strak tegen het ondergebit aanzit waardoor het zo goed als onmogelijk is om de lip naar beneden te halen. Vaak ziet men ook dat de lip naar binnen krult. De aandoening is direct gerelateerd aan het gewenste kopuiterlijk zoals vastgelegd in de standaard waarbij een zware hoofdpartij met veel vleesmassa rond de mond als gewenst wordt gezien. De aandoening kan zo ernstig zijn dat de hond niet meer normaal kan eten of drinken waarna specalistisch operatief ingrijpen noodzakelijk is.
  • Familial shar-pei fever (FSF)

Externe links[bewerken]