Shenmue III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Shenmue III
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Bedenker Yu Suzuki
Ontwerper Aki Tsuchie
Ontwikkelaar Ys Net
Uitgever Deep Silver
Uitgebracht 19 november 2019
Genre Actie-avonturenspel
Spelmodus Singleplayer
Engine Unreal Engine
Leeftijdsklasse PEGI: 16
Platform Windows, PlayStation 4
Media download, optische schijf
Navigatie
Spelserie Shenmue
Voorloper Shenmue II
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Shenmue III is een computerspel ontwikkeld door Ys Net en uitgegeven door Deep Silver voor Windows en de PlayStation 4. Het actie-avonturenspel is uitgekomen op 19 november 2019.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Vechtkunstenaar Ryo Hazuki reist af van Japan naar China, op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Daar ontmoet hij Ling Shenhua, een mysterieus meisje dat eerder in zijn dromen verscheen. Nadat de legende van het dorp voorspelt dat er een gemeenschappelijk pad voor het tweetal is, gaan ze samen op reis.

Spel[bewerken | brontekst bewerken]

Het is het derde spel in de Shenmue-serie en is een openwereldspel waarin de speler moet verkennen en vechten met combinaties van zogenaamde quicktime-events.

Nieuw is een dag-en-nachtcyclus, verschillende weertypen, niet-speelbare personages en een aantal minispellen.

Crowdfunding[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2015 startte bedenker Yu Suzuki na een zeer succesvolle crowdfunding campagne op Kickstarter de ontwikkeling van Shenmue III voor de PlayStation 4 en pc, na het verkrijgen van de licentierechten van SEGA.[1] Het werd de snelst groeiende campagne op Kickstarter die binnen zeven uur de mijlpaal van 2 miljoen dollar wist te bereiken. Een maand later stond de teller op 6,3 miljoen dollar, waarmee het ophaaldoel van 2 miljoen ruim drie keer werd overschreden.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Shenmue III ontving gemengde recensies. Men prees de opzet en het verhaal van het spel dat trouw blijft aan de twee voorgaande titels, maar kritiek was er op de weinig vernieuwende en achterhaalde elementen.

Op verzamelwebsite Metacritic heeft het spel een score van 67% en 69% voor respectievelijk de PS4- en Windows-versie.[2][3]

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De pc-versie van het spel stond aanvankelijk gepland voor zowel een digitale als fysieke uitgave. In 2019 kondigde ontwikkelaar Ys Net echter aan dat de pc-versie exclusief zou uitkomen in de online winkel van Epic Games, en dus niet langer als download op Steam of als fysiek spel uit zou komen. Dit had gevolgen voor iedereen die het spel had vooruitbesteld tijdens de crowdfunding-campagne. Het besluit werd op grote schaal afgewezen door spelers omdat hun belangen werden aangetast, en ze vroegen een terugbetaling aan. Uiteindelijk stemde Epic ermee in om de geldopbrengsten met eigen middelen te dekken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]