Sint-Annakapel (Halle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze Sint-Annakapel, ook gekend als Kapel Alsput, bevindt zich in de Vlaams-Brabantse gemeente Halle en is gelegen in de Hollestraat.[1]

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De kapel werd opgericht in 1882 en herbouwd in 1954 ter gelegenheid van het Mariajaar. Volgens de Gazet van Halle was ze in slechte staat en besloten de inwoners tot het herbouwen van de kapel.[2] Op 15 september 1954, feestdag van de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, werd het gebedshuisje plechtig ingehuldigd. Een processie vertrok vanuit drie punten al biddend en zingend langs versierde huizen waarbij een groep het beeld van Sint-Anna en Maria met zich meedroeg. Na de inzegening door de deken legden de kinderen uit de wijk een tapijt van bloemen neer aan de voet van de kapel. De plechtigheid werd afgesloten met een openluchtvertoning van een Lourdesfilm.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De pijlerkapel is opgetrokken uit rode baksteen met aan weerszijden een sterk overkragend zadeldak van rode pannen. In de voor- en zijgevels is gebruik gemaakt van een halfsteensverband, in de achtergevel van kruisverband. Een spitsboogvormige of paraboolvormige nis heeft een omlijsting van gele baksteen. Ze wordt afgesloten door een beglaasd deurtje in een sierlijk ijzeren kader met een slot en een muntensleuf. In de topgevel zit een kruis ingewerkt in gele baksteen. Aan de voet van de kapel zit een arduinen trede. Onder de nis zit de oorspronkelijke opschriftplaat in blauwe hardsteen met een verdiepte inscriptie: DEZE CAPEL/BEHORT TOE/AEN HET GUECHT/1882//. Op de arduinen plaat die daaronder is aangebracht, staat: HERNIEUWD 1954//. In de nis staat een groot beeld van de Heilige Anna met Maria in polychromie en enkele kaarsen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]