Sint-Annakapel (Broekborre)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze Sint-Annakapel bevindt zich in de Vlaams-Brabantse gemeente Halle. Ze is gelegen aan de Kluisstraat op de kruising met de Broekborre.[1]

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds op de topografische kaarten uit de negentiende eeuw staat aan de overkant van de huidige positie een kapel. Volgens het informatiebord bij de kapel zou ze in 1975 verplaatst zijn geweest naar de huidige plek. In 2012 werd de kapel en het beeld gerestaureerd dankzij de werkgroep ‘Kapellen Sint-Rochus’. Het beeld van Sint-Anna werd herschilderd door Josée Desadeleir en gewijd door Mgr. Leonard. Er werd bij de kapel een bank geplaatst die vervaardigd is door leerlingen van het Koninklijk Technisch Atheneum. Op 18 augustus 2012 werd het gebedshuisje ingewijd door pastoor-deken Raymond Decoster en ingehuldigd in de aanwezigheid van het College van Burgemeester en Schepenen en het stadsbestuur, gevolgd door feestelijkheden.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De relatief grote pijlerkapel is opgetrokken uit baksteen en afgewerkt met een laag crepie met rondom een lage plint in blauwe hardsteen. Het geheel wordt bedekt door een zadeldak van pannen. Op de topgevel is de naam ‘St. Anna’ geschilderd. De nis wordt afgesloten door een zwart ijzeren hek in rastervorm. In de nis staat een beeld van Sint-Anna met kind in polychromie. Naast de kapel staat een linde.

Dergelijke vrij grote pijlerkapel met rechthoekige nis, afgesloten door een ijzeren hek, is typerend voor Halle.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]