Sint-Willibrorduskerk (Oegstgeest)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Willibrorduskerk

De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholiek kerkgebouw in de Zuid-Hollandse plaats Oegstgeest, gelegen aan de Rhijngeesterstraatweg 37. Deze moet niet verward worden met de protestantse Willibrordkerk aan de Haarlemmerstraatweg, die bekendstaat als de Groene kerk.

Bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleine tweehonderd meter ten noordwesten van de huidige kerk stond in 1771 een bouwvallige, honderd jaar oude schuurkerk voor katholieken uit Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Deze was zo klein dat kerkgangers soms buiten moesten staan. In 1772 was de schuur vervangen door een zaalkerk van 25 meter lang en 10 meter hoog en breed.[1] De huidige kerk werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van Joseph Cuypers en Jan Stuyt.

Uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

De neogotische kerk heeft neoromaanse details. Het interieur wordt overkluisd door houten tongewelven die rijk zijn gepolychromeerd. Het koor is vijfzijdig gesloten en ernaast staat aan de zuidzijde de toren met drie geledingen, die voorzien is van een achtzijdige ingesnoerde naaldspits. De kerk is eenbeukig, maar het middenschip heeft vijf dwarsbeuken met puntgevels, een kerkvorm die bekendstaat als het Haagse hallentype.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Achter de kerk ligt een klein kerkhof, enkel voor parochianen en naaste familie.[2] Ernaast staat op nummer 35 de pastorie van dezelfde architecten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Willibrordkerk (Oegstgeest) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.