Skynet (Terminator)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Skynet
Personage uit Terminator
Skynet Research logo
Debuut The Terminator
Laatst gezien Terminator Genisys
Bedacht door James Cameron & Gale Anne Hurd
Gespeeld door Helena Bonham Carter (als hologram)
Matt Smith (als hologram)
Ian Etheridge (als hologram)
Nolan Gross (als hologram)
Seth Meriwether (als hologram)
Persoonsinformatie
Alias Genisys
Soort Zelfdenkend computernetwerk
Relatiebanden
Partnerschap Cyberdyne Systems (ontwikkelaar)
Portaal  Portaalicoon   Media

Skynet is een fictief zelfdenkend computernetwerk uit de Terminator-franchise. In deze franchise is Skynet de primaire antagonist.

Skynet is een fictief voorbeeld van kunstmatige intelligentie die zelfbewust wordt, en zich tegen zijn scheppers keert. Skynet wordt in de films en de televisieserie enkel genoemd, maar verschijnt wel geregeld in beeld in de computerspellen uit de franchise, en in de attractie T2 3-D: Battle Across Time.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Daar de tijdlijn in de Terminator-franchise een paar keer verandert door toedoen van Terminators uit de toekomst, kent Skynet meerdere achtergronden.

Oorspronkelijke tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Skynet wordt in de originele tijdlijn eind 20e eeuw gemaakt door Cyberdyne Systems. Cyberdyne gebruikt hiervoor de arm en de CPU van een Terminator, die door Skynet zelf is teruggestuurd in de tijd. Skynet zal worden gebruikt voor militaire doeleinden.

Buiten weten van zijn makers om wordt Skynet echter zelfbewust. Wanneer het systeem wordt geactiveerd, neemt het de controle over het gehele nucleaire arsenaal van het Amerikaanse leger. Wanneer Skynet zich realiseert dat de mens het grootste gevaar vormt voor zichzelf, begint het een campagne om de mensheid uit te roeien.

Eerst lanceert het netwerk op 29 augustus 1997 een nucleaire aanval op Rusland, wetende dat Rusland terug zal vuren en zo Skynets vijanden in Amerika zal uitschakelen. Deze eerste aanval doodt een groot deel van de wereldbevolking. Vervolgens begint Skynet met de overlevenden op te sporen en uit te roeien met behulp van geavanceerde robots. Skynet verbetert deze robots steeds verder tot de uiteindelijke Terminators. Deze Terminators vangen de meeste mensen in concentratiekampen, waar massale uitroeiing plaatsvindt.

Uiteindelijk slaagt John Connor erin een succesvolle verzetsgroep tegen Skynet op te richten. Deze groep steelt Skynets eigen technologie, en begint hiermee de tegenaanval. Skynet wordt zo goed als verslagen. Om zichzelf te beschermen doet Skynet onderzoek naar de mogelijkheden van tijdreizen. Hij stuurt een T-800 terug in de tijd om Sarah Connor te doden voordat John kan worden geboren. Dit mislukt omdat het verzet de soldaat Kyle Reese ook terugstuurt in de tijd om Sarah te beschermen. De T-800 wordt uiteindelijk verslagen. Alleen zijn arm en zijn CPU blijven over. Deze worden vervolgens door Cyberdyne gebruikt om Skynet te creëren.

Hierop stuurt Skynet een T-1000 naar het verleden om John te vermoorden als kind. Ditmaal stuurt het verzet een geherprogrammeerde T-800 terug om John te beschermen.

Terminator 2: Judgment Day[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschijnlijk wanneer Skynet de T-1000 naar het verleden stuurt om John te vermoorden, is er een parallelle tijdlijn veroorzaakt. De geherprogrammeerde T-800, zonder wie John vermoord was geweest (waaruit blijkt dat de T-1000 sowieso niet zonder de T-800 in de originele tijdlijn had kunnen voorkomen), geeft Sarah namelijk de informatie waarmee zij de toekomst kan redden.

De T-800, John en Sarah spannen samen met Dr. Miles Bennett Dyson, de schepper van Skynet, om Skynet te vernietigen voordat het netwerk online kan gaan. Ze dringen Cyberdyne binnen, en vernietigen het gebouw. Later vernietigt John de arm en de CPU. Daarmee wordt de originele oorsprong van Skynet onmogelijk gemaakt, en de komst van Skynet klaarblijkelijk voorkomen.

Terminator 3: Rise of the Machines[bewerken | brontekst bewerken]

In de film Terminator 3: Rise of the Machines blijkt dat de vernietiging van Cyberdyne de komst van Skynet enkel heeft vertraagd. In deze nieuwe tijdlijn is Skynet niet langer een product van Cyberdyne, maar van de Amerikaanse krijgsmacht. Deze heeft na de vernietiging van Cyberdyne het project nieuw leven ingeblazen als Cyber Research Systems.

In deze versie is Skynet lange tijd niet actief, maar ontwikkelt nog voor activering al een eigen bewustzijn. Daar hij geen controle kan krijgen over het Amerikaanse wapenarsenaal zolang hij niet volledig is geactiveerd, creëert Skynet een computervirus en laat dit los op de computers van defensie en het algemene internet als voorbode voor de aanval. Niet wetend dat Skynet achter dit virus zit, activeert de luchtmacht Skynet in de hoop dat deze het virus kan vernietigen. Skynet neemt meteen bezit van het wapenarsenaal, en begint alsnog zijn nucleaire aanval. Na de eerste aanval laat Skynet zijn prototype-robots de mensen van CRS uitschakelen en start met de bouw van de automatische fabrieken die de robots en uiteindelijk de terminatormodellen zullen produceren.

Ook ditmaal komt er een verzet onder leiding van John Connor. Hoewel een Terminator er uiteindelijk in slaagt John te doden, wil Skynet toch voorkomen dat het verzet een gevaar zal gaan vormen. Daarom stuurt Skynet een T-X terug in de tijd om de kern van John Connors staf te vermoorden voor Judgement day begint. Het verzet stuurt een T-850 om John Connor en Kate Brewster te beschermen.

John Connor en Kate Brewster zijn samen met de T-850 getuige van Skynets activering. Ze kunnen dit niet voorkomen, en de aanval vindt plaats zoals verwacht. Een schuilkelder te Crystal Peak biedt voldoende bescherming om de fall-out als gevolg van Skynets aanval op de mensheid te laten passeren. In een laatste poging Connor en Brewster te doden en te beschermen worden respectievelijk de T-X en de T-850 uitgeschakeld. De schuilkelder blijkt tevens te functioneren als commandocentrum. Vanuit enkele militaire bases wordt via radio om hulp gevraagd. Connor brengt iedereen op de hoogte van de situatie.

Terminator Salvation[bewerken | brontekst bewerken]

Het laatste deel van de quadrologie is het enige deel waarin tijdreizen geen rol speelt. Skynet is voortgekomen uit het militaire programma dat in T3 misliep, maar put tevens kennis uit de biologische antropologie om de Terminators zo veel mogelijk op de mens te laten lijken, teneinde ze geschikter te maken voor hun doel. Zo heeft een begin jaren 00 gehouden onderzoek naar de bestrijding van kanker direct bijgedragen aan de ontwikkeling van de T-800.

Het is Skynet niet gelukt de gehele wereld te veroveren. Enkele gebieden zijn in handen van het verzet en de Terminators laten zich hier zelden zien. Het verzet heeft wapentuig in handen weten te houden waarmee het aanvallen uitvoert op de gebieden waar Skynet wel heerst. Zo worden A-10's gebruikt voor luchtsteun en aanvallen op zowel gronddoelen als Hunter-Killers en worden UH-1's en V-22's ingezet voor troepentransport.