Terminator 3: Rise of the Machines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Terminator 3: Rise of the Machines
Terminator 3: Rise of the Machines
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Jonathan Mostow
Producent Hal Lieberman
Colin Wilson
Mario F. Kassar
Andrew G. Vajna
Joel B. Michaels
Scenario John Brancato
Michael Ferris
Verhaal John Brancato
Michael Ferris
Tedi Sarafian
Hoofdrollen Arnold Schwarzenegger
Nick Stahl
Claire Danes
Kristanna Loken
Muziek Marco Beltrami
Montage Neil Travis
Nicholas de Toth
Cinematografie Don Burgess
Productiebedrijf Intermedia
C2 Pictures
Distributie Warner Bros. Pictures
(Verenigde Staten)
Columbia TriStar Film
Distributors

(internationaal)
Première 30 juni 2003 (Los Angeles)
Vlag van Nederland 24 juli 2003
Vlag van België 6 augustus 2003
Genre Sciencefiction / Actie
Speelduur 109 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget US$ 200 miljoen
Opbrengst US$ 433 miljoen[1]
Voorloper Terminator 2: Judgment Day
Vervolg Terminator Salvation
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Terminator 3: Rise of the Machines (T3) is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2003, geregisseerd door Jonathan Mostow. Het is een vervolg op de film Terminator 2: Judgment Day uit 1991.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Al vrij vroeg in de film blijkt dat John en Sarah er in de vorige film niet in zijn geslaagd Judgment Day en de komst van Skynet te voorkomen. Hun acties in die film hebben het lot slechts vertraagd. Judgment Day blijkt onvermijdelijk en de toekomst wordt nog altijd overheerst door Skynet en de machines.

In dit derde deel van de Terminator-reeks wordt een vrouwelijke terminator teruggestuurd om John Connor en nog enkele toekomstige hoge generaals van het verzet uit te schakelen, namelijk de T-X. Wederom wordt door het verzet opnieuw een T-800 model 101 (Arnold Schwarzenegger) teruggestuurd om John Connor en zijn toekomstige vrouw Kate Brewster te beschermen, omdat zij en hun kinderen belangrijk worden in het verzet. Ondertussen heeft Skynet al een globaal computervirus gelanceerd op het wereldwijd computernetwerk.

Na een lange achtervolging door de T-X vertelt T-101 aan John en Kate dat de eerste bommen al diezelfde dag om 18:18 uur zullen vallen en dat ze moeten vluchten. Kate en John weigeren dit en willen naar Skynet gaan om het bedrijf plat te leggen en Kates vader, de baas van Skynet, te redden. Ondertussen wordt Kates vader onder druk gezet door het aanhoudende virus, niet wetende dat Skynet dat heeft gelanceerd. Als gevolg hiervan activeert de generaal Skynet. Alles lijkt goed te lopen tot Skynet controle neemt en zelfstandig begint te werken.

Skynet begint de T1.1-robots - logge, minder geavanceerde gevechtsrobotten - te controleren en mensen aan te vallen. Kates vader wordt dodelijk geraakt. Voor hij sterft vertelt hij hen dat ze Skynet kunnen afsluiten in Crystal Peak, een militaire bunker. De T-101 weet John en Kate naar de bunker te brengen zodat ze Skynet kunnen afsluiten. Maar eenmaal binnen verschijnt de T-X die hen gevolgd heeft. De T-101 blaast, om John te redden, zichzelf op en daarmee ook de T-X.

John en Kate bereiken Crystal Peak, maar daar blijkt helemaal geen afsluitingsplaats voor Skynet te zijn. In plaats daarvan is het een dertig jaar oude atoomschuilkelder voor VIPs en de president, die echter nooit gewaarschuwd zijn. John en Kate blijven achter in de bunker, terwijl ondertussen de onvermijdelijke Judgment Day (Dag des Oordeels) plaatsvindt. In de laatste paar seconden ontvangen John en Kate boodschappen van andere overlevenden via een radio-ontvanger. Via de radio vertelt John zijn naam aan de overlevenden, waarna ze vragen: "John Connor, wie geeft er de leiding?" waarna hij antwoordt: "Ik geef de leiding." De film eindigt met de atoombommen die over de hele wereld ontploffen en drie miljard mensen in enkele seconden doden.

Rolverdeling hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Schwarzenegger, Arnold Arnold Schwarzenegger The Terminator De Terminator wordt opnieuw terug in de tijd gestuurd om John Connor en Kate Brewster te redden.
Stahl, Nick Nick Stahl John Connor John Connor is inmiddels volwassen. Hij dacht dat de Judgment Day al was afgewend, maar het blijkt dat deze dag toch zal plaatsvinden.
Danes, Claire Claire Danes Kate Brewster Kate Brewster blijkt de vrouw van John Connor te worden in de toekomst. Ook zij moet beschermd worden door de Terminator.
Loken, Kristanna Kristanna Loken T-X Skynet stuurt als antwoord op de Terminator, die wordt gestuurd door het verzet, zijn meest geavanceerde robot terug naar het verleden om John Connor te doden.
Andrews, David David Andrews Robert Brewster De vader van Kate Brewster onderhoudt het computernetwerk dat de Judgment Day zal laten plaatsvinden.
Famiglietti, Mark Mark Famiglietti Chris Lawford

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Na Terminator 2 in 1991 was er al snel het plan om een derde deel te maken. Er werd verwacht dat enkele jaren na deel twee het derde deel uit zou komen. Het derde deel liet twaalf jaar op zich wachten. James Cameron maakte voor het produceren van de film bekend dat hij de film niet wilde regisseren. Hij vond dat hij zijn Terminator-verhaal al in de eerste twee films had verteld, en een derde deel zou niet nodig zijn. Al snel werd de relatief onbekende regisseur Jonathan Mostow aangetrokken. Fans hadden weinig hoop op een goed derde deel.

Er waren veel geruchten dat Arnold Schwarzenegger niet terug zou keren in de Terminator-reeks. Schwarzenegger ging in overleg met Cameron nadat hij de rol kreeg aangeboden. Cameron raadde Schwarzenegger aan mee te spelen in de film, maar niet voor een bedrag lager dan dertig miljoen dollar. Uiteindelijk ging hij akkoord met bijna dertig miljoen dollar en nog een gedeelte van de winst.

Naast Schwarzenegger wisten de producenten nog een aantal andere acteurs aan te trekken, waaronder Claire Danes (bekend van Romeo + Juliet) en het supermodel Kristanna Loken. Edward Furlong als de jonge John Connor werd vervangen door Nick Stahl. Earl Boen is samen met Arnold Schwarzenegger de enige acteur die ook in alle drie de Terminator-films speelde. Linda Hamilton (als Sarah Connor) zou eerst ook meedoen met het derde deel, maar dit ging niet door. John Connor zegt in Terminator 3 dat dit komt omdat Connor in 1997 stierf aan leukemie. Sophia Bush zou aanvankelijk de rol van Kate Brewster op zich nemen. Op het laatste moment werd duidelijk dat zij te jong was om Brewster te spelen. Zij werd vervolgens vervangen door Claire Danes. Andere acteurs die in aanmerking kwamen voor de rol als T-X waren Vin Diesel, Shaquille O'Neal, Famke Janssen en Joanie Laurer.

De scène waarbij een kraanwagen in een gebouw rijdt en Schwarzenegger ondertussen aan de kraan hangt, is betaald door Schwarzenegger zelf. Hij ging ermee akkoord dat hij een gedeelte van zijn salaris zou inleveren zodat die stunt in de film zou komen. Ook is de film op verzoek van Schwarzenegger gedeeltelijk opgenomen in Vancouver in plaats van Los Angeles. Ook hiervoor werd een gedeelte van zijn salaris ingehouden.

De explosies die aan het einde van de film te zien zijn, zouden eigenlijk heel anders weergegeven worden. Het oorspronkelijke plan was dat er ook gebouwen zouden branden en instorten. Echter, men vond dat dit niet gepast was in verband met de terroristische aanslagen op het WTC in New York.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Terminator 3 werd uiteindelijk een groot succes. Fans van de vorige films waren vrij tevreden met deze derde film. Met een budget van bijna 190 miljoen dollar is het nog steeds een van de duurste films ooit gemaakt, net als deel twee. Terminator 3 bracht echter enorm veel geld op, ruim 430 miljoen dollar. Het was daarmee de op zes na succesvolste film van 2003.

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd aangeprezen met verschillende videospellen. Een actiespel genaamd Terminator 3: Rise of the Machines werd uitgebracht door Atari voor de Xbox, PlayStation 2 en Game Boy Advance. Dit spel werd niet goed ontvangen door critici. Een first person shooter getiteld Terminator 3: War of the Machines werd uitgebracht voor de pc. Een derde spel getiteld Terminator 3: The Redemption kwam uit voor de Xbox, PlayStation 2 en GameCube.

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Terminator 3: Rise of the Machines (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  1. "A Day In the Life"
  2. "Hooked on Multiphonics"
  3. "Blonde Behind the Wheel"
  4. "JC Theme"
  5. "Starting T1"
  6. "Hearse Rent a Car"
  7. "TX's Hot Tail"
  8. "Graveyard Shootout"
  9. "More Deep Thoughts"
  10. "Dual Terminator"
  11. "Kicked in the Can"
  12. "Magnetic Personality"
  13. "Termina-Tricks"
  14. "Flying Lessons"
  15. "What Do You Want on Your Tombstone?"
  16. "Terminator Tangle"
  17. "Radio"
  18. "T3"
  19. "The Terminator" (from the motion picture The Terminator, Composed by Brad Fiedel)
  20. "Open to Me" Performed by Dilon Dixon
  21. "I Told You" Performed by Mia Julia

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
2003 Cinescape Genre Face of the Future Award female Kristanna Loken genomineerd
2004 ASCAP Award Top Box Office Films Marco Beltrami gewonnen
Saturn Award Beste make-up Jeff Dawn, John Rosengrant genomineerd
Beste sciencefictionfilm -
Beste special effects Pablo Helman, Danny Gordon Taylor, Allen Hall, John Rosengrant
Beste vrouwelijke bijrol Kristanna Loken
Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Award Best Contemporary Hair Styling – Feature Peter Tothpal, Cydney Cornell genomineerd
MTV Movie Award beste actiescène champion crane chase genomineerd
Mexicaanse MTV Movie Award Sexiest She-Villain (Villana más Sexy) Kristanna Loken genomineerd
Golden Reel Award Beste geluidsmontage Stephen Hunter Flick, Matthew C. Beville, Steven Ticknor genomineerd
PFCS Award Beste visuele effecten Pablo Helman, Danny Gordon Taylor, Allen Hall, John Rosengrant genomineerd
Golden Satellite Award - Pablo Helman, Danny Gordon Taylor, Allen Hall, John Rosengrant genomineerd
Teen Choice Award Choice Movie Actor - Drama/Action Adventure Arnold Schwarzenegger genomineerd
VES Award Outstanding Visual Effects Photography in a Motion Picture Pat Sweeney, Mike Bienstock, Grady Cofer genomineerd
Taurus World Stunt Award Beste stunt door een stuntman Dickey Beer, Wade Eastwood, Terry Jackson, Billy D. Lucas genomineerd
Beste stunt door een stuntvrouw Alisa Hensley
Beste stuntcoördinator Simon Crane
Beste werk met een voertuig Dickey Beer, Wade Eastwood

Terry Jackson, Billy D. Lucas

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]