Arnold Schwarzenegger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arnold Schwarzenegger
Schwarzenegger in 2012
Schwarzenegger in 2012
Algemene informatie
Volledige naam Arnold Alois Schwarzenegger
Geboren 30 juli 1947
Geboorteplaats Thal
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1969 - heden
Beroep Acteur, politicus, ondernemer, filmregisseur, filmproducent, bodybuilder
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Arnold Schwarzenegger
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Maria Shriver (1986-2011)
Handtekening Handtekening
38e gouverneur van Californië
Aangetreden 17 november 2003
Einde termijn 3 januari 2011
Voorganger Gray Davis
Opvolger Jerry Brown
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Arnold Alois Schwarzenegger (Thal, 30 juli 1947) is een Oostenrijks-Amerikaans acteur en politicus. Van 17 november 2003 tot 3 januari 2011 was hij gouverneur van de Amerikaanse staat Californië.

Levensloop[bewerken]

Arnold Schwarzenegger werd geboren in Thal vlak bij de Oostenrijkse stad Graz. Zijn vader Gustav, een voormalig lid van de Sturmabteilung, was het hoofd van de plaatselijke politie en overleed op 1 december 1972. Zijn moeder Aurelia overleed op 2 augustus 1998. Arnold had een oudere broer Meinhard, geboren op 17 juli 1946 en gestorven bij een auto-ongeluk op 20 mei 1971. Arnold heeft als dienstplichtig militair in 1965 een jaar gediend in het Oostenrijkse leger als tankchauffeur. Hij werd Amerikaans staatsburger in 1983 en haalde een Bachelors graad aan de University of Wisconsin in International Marketing en Business Administration.

In 1997 werd het voetbalstadion in Graz omgedoopt in Arnold Schwarzenegger Stadion. In december 2005 werd Schwarzeneggers naam echter van de ene dag op de andere verwijderd. Politici uit Graz hadden laten weten dat ze het ongepast vonden om een stadion te noemen naar een voorvechter van de doodstraf. Schwarzenegger reageerde door de toestemming om zijn naam te gebruiken met onmiddellijke ingang in te trekken.

Arnold Schwarzenegger trouwde in 1986 met ex-NBC televisiejournalist Maria Shriver, een dochter van Sargent Shriver, running mate van democraat George McGovern tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 1972, en Eunice Kennedy Shriver. Zij kregen samen vier kinderen. Schwarzenegger gaf op 16 mei 2011 toe dat hij al tien jaar ook een buitenechtelijk kind heeft met zijn huishoudster.[1] Na zijn gouverneurschap heeft hij zijn vrouw hierover ingelicht, wat ertoe leidde dat de twee gingen scheiden.[2] In februari 2011 maakte Schwarzenegger op Twitter bekend dat hij terug zou keren naar Hollywood, hoewel hij een aantal jaren daarvoor zei geen grote rollen in films meer te ambiëren. In september 2011 heeft Schwarzenegger besloten een autobiografie te gaan schrijven. Zijn hele leven, van (jonge) Oostenrijker, tot top-bodybuilder in de Verenigde Staten, van filmacteur tot zijn scheiding in 2011, komt aan bod. De titel van het boek is: Total Recall:My Unbelievably True Life Story.[3]

Bodybuilder[bewerken]

Schwarzenegger en zijn zoon.

Als bodybuilder won Schwarzenegger vele prijzen:

 • 1964 Jr. Mr. Austria
 • 1965 Mr. Styria
 • 1965 Jr. Mr. Europe
 • 1966 Mr. Europe Amateur
 • 1966 Best Built Man of Europe
 • 1967 NABBA Mr. Universe Amateur
 • 1968 NABBA Mr. Universe Professional
 • 1968 IFBB Mr. Universe
 • 1968 IFBB Mr. International
 • 1969 IFBB Mr. Universe Pro
 • 1969 NABBA Mr. Universe Pro
 • 1969 Mr. Europe Professional
 • 1970 NABBA Mr. Universe Professional
 • 1970 AAU Mr. World Professional
 • 1970 IFBB Mr. Olympia
 • 1971 IFBB Mr. Olympia
 • 1972 IFBB Mr. Olympia
 • 1973 IFBB Mr. Olympia
 • 1974 IFBB Mr. Olympia
 • 1975 IFBB Mr. Olympia
 • 1980 IFBB Mr. Olympia

Tijdens zijn carrière als bodybuilder gebruikte Schwarzenegger anabole steroïden, naar eigen zeggen om zijn spiermassa te helpen herstellen na intensieve training. Anderen stellen echter dat hij anabolen ook gebruikte om spiermassa te kweken -- een subtiel verschil. In 1990 werd het gebruik van anabolen strafbaar gesteld, en sindsdien zou hij ze niet meer hebben gebruikt.

De 'Arnold Classic' is een fitness- en bodybuildingwedstrijd, vernoemd naar Schwarzenegger, alsmede de 'Arnold Strongman Classic', waar de sterkste mannen ter wereld tegen elkaar strijden. Žydrūnas Savickas uit Litouwen won zes maal achtereen de Arnold Strongman Classic.

Acteur[bewerken]

Walk of Fame-ster

De eerste film waarin hij speelde was Hercules in New York 1970 - onder de naam Arnold Strong - maar hij brak pas door met Conan the Barbarian (1982). Schwarzenegger speelt in het algemeen in grote actiefilms, waaronder The Terminator, zijn bekendste, Predator, Eraser en True Lies. In 2003 speelde hij voorlopig de laatste hoofdrol, in de film Terminator 3: Rise of the Machines. Hij besloot zich toen kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van Californië, wat hem ook gelukt is. In 2007 is hij nog herkozen waarna in 2011 zijn termijn als gouverneur eindigde.

Filmografie[bewerken]

Schwarzenegger en president Ronald Reagan in 1984
Schwarzenegger en vicepresident Dick Cheney in 2003

Politicus[bewerken]

Schwarzenegger en president George W. Bush in 2003
Filiaal van Planet Hollywood in New York City

Schwarzenegger is republikein, wat in de Amerikaanse filmindustrie ongebruikelijk is. Hij steunde president Ronald Reagan, de vroegere gouverneur van Californië.

In 2003 besloot Schwarzenegger een poging te doen om gouverneur van Californië te worden. Daartoe moest hij echter eerst de juist verkozen zittende gouverneur Gray Davis (een Democraat) verslaan in een zogenaamde recall election. Een dergelijke verkiezing kan volgens de wetten van Californië worden gehouden als 12% van het aantal stemmers dat aan de voorgaande verkiezingen had deelgenomen een petitie tekent om een recall election te houden. Schwarzenegger verweet Gray een gebrek aan leiderschap en stelde de deplorabele staat van de Californische economie aan de orde. Vanwege zijn grote bekendheid en populariteit lukte het Schwarzenegger inderdaad het benodigde aantal handtekeningen bij elkaar te krijgen. Hij stelde zich kandidaat voor de gouverneursverkiezingen in Californië op 7 oktober. Schwarzenegger werd gesteund door een campagneteam met onder andere de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken George Shultz. Enkele dagen voor de verkiezingen raakte hij in opspraak door beschuldigingen van vroeger seksueel misbruik en van sympathieën voor Adolf Hitler, maar desondanks versloeg hij zittend gouverneur Davis.

Op 7 november 2006 werd Schwarzenegger herkozen voor een tweede ambtstermijn als gouverneur van de staat Californië. Hij hield dit gouverneurschap tot 3 januari 2011, toen hij werd opgevolgd door Jerry Brown. Schwarzenegger mocht zich na twee termijnen niet opnieuw verkiesbaar stellen. Zijn aanhang onder het electoraat was in december 2010 trouwens geslonken tot 30%.[4] Van zijn verkiezingsbeloftes was niets terechtgekomen. Het overheidstekort was tijdens zijn regering opgelopen van 4,5 miljard euro tot 19 miljard euro. Gevangenen werden vrijgelaten bij gebrek aan cellen en ook de scholen waren overvol. De "governator" zat jarenlang klem tussen de Democraten die niet verder wilden bezuinigen en de Republikeinen die de belastingen niet wilden verhogen. Wel oogstte hij lof voor zijn progressieve milieubeleid.

Trivia[bewerken]

 • Schwarzenegger was reeds op zijn 22e miljonair, als gevolg van een serie succesvolle ondernemingen. Zo startte hij samen met een partner in 1968 een stratenmakersbedrijf en een postorderbedrijf voor bodybuildersbenodigdheden.
 • Hij was mede-eigenaar van de keten van Planet Hollywood-restaurants (samen met Demi Moore, Bruce Willis en Sylvester Stallone). Hij stootte zijn belangen in de keten in 2000 af. Zijn vermogen wordt geschat op 100 tot 200 miljoen[5] dollar.
 • Schwarzenegger kocht in 1992 de eerste voor civiel gebruik bestemde Hummer, een voertuig dat tijdens de eerste Golfoorlog in Irak onder George H.W. Bush regelmatig op de televisie was. De Hummer is impopulair onder milieugroeperingen vanwege zijn enorme omvang en dito benzineverbruik. Later, in 2004, liet Schwarzenegger één van zijn Hummers ombouwen zodat deze op waterstof zou kunnen rijden.
 • Een van zijn bekendste uitspraken is "I'll be back", een uitspraak van Terminator, gespeeld door Schwarzenegger. Een andere uitspraak, eveneens van de Terminator is "Hasta la vista, baby".
 • De loopkeversoort Agra schwarzeneggeri uit Costa Rica, is door de ontdekker, entomoloog Terry Erwin naar Schwarzenegger vernoemd.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Schwarzenegger heeft kind bij zijn huishoudster Geraadpleegd op 2011-05-16
 2. Arnold Schwarzenegger en vrouw na 25 jaar uitelkaar Geraadpleegd op 2011-05-11
 3. Leidsch Dagblad, 24 september 2011, HDCmedia
 4. Vincent Smit in Het Parool 3 jan. 2011
 5. Schwarzenegger worth $100 million Geraadpleegd op 2003-09-17