Slag bij Qurna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slag bij Qurna
Onderdeel van de Eerste Wereldoorlog
Slag bij Qurna
Slag bij Qurna
Datum 3 januari 1915
Locatie Qurna
Resultaat Engelse overwinning
Strijdende partijen
Vlag van het Verenigd KoninkrijkVerenigd Koninkrijk Ottoman flag.svgOttomaanse Rijk
Commandanten
 ?  ?
Troepensterkte
6.000 17.000
Verliezen
 ?  ?

De Slag bij Qurna vond plaats op 3 januari 1915 en was een klein conflict tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de slag probeerde het Ottomaanse leger de stad Basra te heroveren, die was ingenomen door de Britten op 10 december na de Slag om Basra.

Achtergrond[bewerken]

Met de verovering van Basra hadden de Britten een belangrijk strategische en industriële stad in handen. Het Ottomaanse leger had beslist dat het van vitaal belang was voor het verdere verloop van de oorlog om de stad te heroveren. De Britten hadden de meeste troepen teruggetrokken naar Foa omdat ze een tekort aan manschappen hadden en Basra strategisch niet zo belangrijk vonden. Het Ottomaanse leger vertrok met een leger van 17.000 man naar het zuiden. De Britten hadden 6.000 man achtergelaten in Basra om de stad te verdedigen. In plaats van de stad te verdedigen, marcheerden de Britten de stad uit om de weg van het Ottomaanse leger te blokkeren bij de kleine stad Qurna (nu in Irak). Tegen de tijd dat het Ottomaanse leger arriveerde, hadden de Britten al versterkte posities en loopgraven aangelegd.

De slag[bewerken]

Op 3 januari testte het Ottomaanse leger de Britse verdediging, om vervolgens te besluiten dat de verdediging te sterk was om te doorbreken en terug te trekken naar al Koet.

Achteraf[bewerken]

Ondanks dat de slag niet meer dan een schermutseling was, was het wel een belangrijke gebeurtenis met het falen van de Ottomanen om Basra te heroveren. Na deze slag zou het Ottomaanse leger doorgaan met het terugtrekken in plaats van vechten met het Britse leger, tot de Slag om Cestiphon in november.

Externe links[bewerken]

  • [1] Further reading on the battle
  • [2] As depicted at firstworldwar.com