Slap That Bass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slap That Bass
Fred Astaire in 1937
Componist George Gershwin
Soort compositie lied, jazzstandard
Gecomponeerd voor Fred Astaire
Toonsoort Es-majeur
Compositiedatum november-begin december 1936
Première 30 april 1937
Duur 3'27"
Oeuvre Compositie van Gershwin
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Slap That Bass is een lied van George Gershwin uit de musical 'Shall We Dance' van 1937 op tekst van Ira Gershwin. Het lied werd het eerst uitgevoerd door Fred Astaire en Dudley Dickerson, een zwarte acteur die in meer dan 150 films optrad. Het lied is vrij snel een jazzstandard geworden.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Fred Astaire zingt en danst op het ritme van de scheepsmachines in de machinekamer van een grote oceaanstomer op weg van Parijs naar New York.[1] Het lied wordt ook gebruikt in de musical ‘Crazy For You’. uit 1992.

De titel refereert naar een manier van spelen op de contrabas zonder strijkstok maar met de vingers die vooral in de jaren 30 van de 20e eeuw heel populair was en in veel opnames van bigband muziek uit die tijd te horen is.

Kenmerken muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Het lied heeft de liedvorm (intro) A-A-B-A. Het tempo is moderato met als extra aanduiding “Rhythmically”.[1] De maatsoort is 4/4 en de toonsoort Es majeur.


De eerste acht maten van het refrein (A-gedeelte):

{ \key es \major
 \time 4/4 es'4 ges'4 f' r8 es'~es' ges' f' es' ges' f'4.es'4 ges'4 f' r8 es'~es' ges' f' es' ges' f'4. es'4 g' bes' r8 bes'~ bes' des'' c'' bes' des''4 c''8 bes'~bes'1~bes'2 r2}

Vertolkers[2][bewerken | brontekst bewerken]