Sonse Heide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Sonse Heide is een natuurgebied in de gemeente Son en Breugel, dat 337 ha omvat en zich ten westen van de kom van Son bevindt.

Het gebied is gemeentelijk bezit, maar wordt in erfpacht gegeven aan Staatsbosbeheer, dat het beheer over dit gebied uitvoert.

Het grootste deel van het gebied is een aanplant van Grove den, terwijl ook enig loofbos is te vinden. Binnen het gebied ligt het vennencomplex Oudmeer, dat omgeven wordt door moerasachtig gebied en heiderestanten, terwijl in het westen hiervan een klein stuifzandgebied is blijven bestaan. Dit geheel wordt beheerd als natuurreservaat en meet 34 ha.

In het uiterste zuidwesten van het gebied ligt de Rendac, een groot destructiebedrijf. Van hier uit loopt de Stinkloop naar de Dommel. Deze waterloop voerde vroeger inktzwart stinkend afvalwater, maar tegenwoordig is dit water gezuiverd.

Het gebied, dat zich bevindt op de Midden-Brabantse dekzandrug, sluit in het westen aan op de Nieuwe Heide, en wordt in het oosten begrensd door de kom van Son. In het zuiden ligt het Wilhelminakanaal, en ten noorden bevindt zich een heide-ontginning, waarin de Sonse buurtschap Sonniuswijk ligt. Tegenwoordig wordt het oostelijk deel van het gebied doorsneden door de autosnelweg A50.