Elsevier (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 6 jun 2008 om 19:48. (begin '''Elsevier''' of '''Elzevier''' is de naam van een geslacht van Nederlandse boekhandelaars, uitgevers en drukkers van de 16e tot eind 18e eeuw.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Een beeldmerk van Elsevier, gemaakt door Isaac Elzevier in 1620, in de grote zaal van de Library of Congres, Washington, VS.

Elsevier of Elzevier is de naam van een geslacht van Nederlandse boekhandelaars, uitgevers en drukkers van de 16e tot eind 18e eeuw.

Familie

De stamvader Lodewijk Elsevier (omstreeks 1540-1617) kwam uit Leuven en opende een boekwinkel bij de universiteit Leiden in 1580, waar hij zijn eerste boek in 1583 uitgaf. Het uigeversbedrijf begon daar in 1592. Zijn jongste zoon Bonaventura (1583-1652) en kleinzoon Abraham werden in 1626 universiteitsdrukkers in Leiden en brachten de Leidse zaak tot grote bloei.

Lodewijk II (1604-1670) en Daniel (1626-1680) verplaatsten de onderneming in 1655 naar Amsterdam, tot Abraham III deze vestiging ophief. De nakomelingen van Lodewijk I zetten zijn zaak voort tot 1791.

Andere familieleden waren boekhandelaar in Utrecht (Joost, zoon van Lodewijk I), Douai en Den Haag. De Elseviers waren de eersten, die hele bilbiotheken kochten en veilden.

Uitgaven

Bij de uitgeverij en later drukkerij verschenen invloedrijke wetenschappelijke werken. Anders dan andere uitgevers die streefden naar vooral fraai drukwerk, legde Elsevier nadruk op degelijk- en leesbaarheid van de boeken. De uitgaven waren kleiner met smalle marges. Christopher van Dyck was een van zijn ontwerpers van letters.

In totaal gaf Elsevier meer dan 2000 boeken uit, waarvan een aantal alleen in Nederland kon verschijnen wegens censuur elders. De meeste boeken waren in het Latijn en betroffen

Zie ook

  • Elsevier, doorverwijspagina voor latere gelijknamige uitgeverij

Externe links