Kanis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 77.165.148.164 (overleg) op 13 aug 2010 om 10:37. (→‎Dialect)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kanis
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kanis (Utrecht)
Kanis
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Woerden Woerden
Coördinaten 52° 7′ NB, 4° 54′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

(De) Kanis is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Woerden in de provincie Utrecht. Bestuurlijk en statistisch gezien behoort de Kanis tot het dorp Kamerik.

De Kanis is ontstaan als buurtschap nadat in 1855 op twee kilometer van het protestante Kamerik een rooms-katholieke kerk werd gebouwd. Rond deze Hippolytuskerk ontstond meer bebouwing.

De naam komt van de hier gelegen herberg die De Gekeerde Kanis heette, wat de omgekeerde vismand betekent. Hoewel er ter plekke nog steeds een café is, is de naam verdwenen. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Kanis het karakter van een klein dorp, door nieuwbouw in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Geleidelijk kwamen er ook winkels en al aan het einde van de negentiende eeuw een (katholieke) school. In 1969 werd een verzorgingshuis geopend, dat de naam Miland kreeg. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw sloot de ene na de andere winkel de deuren en werd ook de school verplaatst naar Kamerik. Miland werd in 2007 gesloten.

Dialect

Het West-Utrechtse dialect wordt rond de Kanis nog gebruikt en is onderdeel van het Utrechts-Alblasserwaards dialect. Het dialect onderscheidt zich van het Stad-Utrechts door het minder schelle en langer aanhoudende klinkergebruik. Dit dialect vindt men, behalve in Kanis, nog rond Kamerik, Zegveld, Kockengen en Harmelen.

Afbeeldingen

Zie de categorie Kanis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.