Lagemeeden (streek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hardscarf (overleg | bijdragen) op 5 dec 2010 om 22:16.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Lagemeeden
Streek in Nederland Vlag van Nederland
Lagemeeden (Groningen)
Lagemeeden
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Zuidhorn
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 28′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lagemeeden is een streekje in de gemeente Zuidhorn in de provincie Groningen (Nederland). Oorspronkelijk is het een kerkdorp geweest, het vormde samen met Hoogemeeden een kerspel. Het is niet eenvoudig te bereiken. Vanuit Den Horn loopt een smal, doodlopend weggetje naar het streekje. Meeden betekent net als made hooiland.

Het dorp werd gesticht door de monniken van het Cisterciënzerklooster uit Aduard. Die monniken zouden in 1350 ook het kerkje hebben gebouwd. Volgens de kroniek van het klooster beschikte het kerkje in de vijftiende eeuw zelfs over een relikwie, een gedeelte van de arm van de heilige Margaretha (Sint-Margriet).

Het kerkje is in 1862 afgebroken. De afbraak hing waarschijnlijk samen met het gegeven dat het destijds bouwvallige kerkje voor de toenmalige gemeente niet erg centraal meer lag. Den Horn was binnen de voormalige kerspel inmiddels tot dorp uitgegroeid, dat daar een kilometer noordelijker de nieuwe kerk werd gebouwd lag daarom voor de hand. Het oude kerkhof is bewaard gebleven. Het ligt nu als een verlaten rustplek, midden tussen de landerijen. Het wordt overigens nog steeds gebruikt.

Zie ook

Sjabloon:Navigatie gemeente Zuidhorn