Joke Swiebel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 5 feb 2015 om 18:42. (Nieuw artikel: "Joke Swiebel ('s Gravenhage, 28 november 1941) is een Nederlandse activiste voor de mensenrechten en politica voor de Partij van de Arbeid..")
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Joke Swiebel ('s Gravenhage, 28 november 1941) is een Nederlands activiste voor de mensenrechten en politica voor de Partij van de Arbeid. Ze studeerde tot 1972 politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1977 werkte ze als beleidsadviseur op het gebied van emancipatie, mensenrechten en anti-discriminatie voor verschillende Ministeries. Ze leidde de Nederlandse delegatie naar de VN-commissie voor de positie van vrouwen (Commission on the Status of Women (CSW), 1988-1995). Van 1999 - 2004 was ze lid van het Europees Parlement in de fractie Partij van de Europese Sociaaldemocraten namens de Partij van de Arbeid en maakte ze zich sterk voor toezicht op de handhaving van de mensenrechten in de Europese Unie en voor het homohuwelijk en verdere emancipatie van homo's en lesbische vrouwen. Ze was lid van het hoofdbestuur van het COC in de periodes 1969-1971 en 1973-1975.

Publicaties

onder meer

  • met anderen: De seringen bloeien of hoe homoseksuele vrouwen uit het vergeetboek komen, Amsterdam, Stichting Dialoog, 1973.
  • Unpaid work and policy-making : towards a broader perspective of work and employment, New York, United Nations, Dept. of Economic and Social Affairs, 1999
  • Report on equal opportunities for women and men in the European Union, Brussel, Europees Parlement, 2004.
  • De roadmap for equality between women and men wat is dat voor een ding? Zeer korte geschiedenis van het Europese vrouwenemancipatiebeleid, Den Haag, E-Quality, 2006.

Externe links