Spoorlijn Treis - Neef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
DB 3113
Treis - Neef
Spoorlijn Treis - Neef op de kaart
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorPreußische Staatseisenbahnen
Geopendniet
Huidige statusnooit voltooid
Traject
STR DB 3010 van Koblenz Hbf
BHF Treis-Karden
xABZgr DB 3010 naar Perl
exhLKRZWae Moezel
exTUNNEL1 Treiser tunnel 2.565m
exBHF Bruttig
exLSTR
exTUNNEL2 tunnel bij Neef
xABZg+r DB 3010 van Koblenz Hbf
HST Neef
STR DB 3010 naar Perl

De spoorlijn Treis - Neef was een geplande Duitse spoorlijn in Rijnland-Palts en gepland als spoorlijn 3113 onder beheer van DB Netze.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Met de aanleg van het traject werd door de Preußische Staatseisenbahnen aangevangen in 1915 waarbij de verbinding tussen Koblenz en Trier op vier sporen gebracht moest worden, naast de reeds bestaande spoorlijn Koblenz - Perl. Vanwege de strategische gevoeligheid van de Kaiser Wilhelm tunnel, toen de langste tunnel van Duitsland werd besloten om ter hoogte van Cochem de lijn op de rechteroever van de Moezel te bouwen. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de bouw van strategisch belangrijke bouwwerken aan banden gelegd onder het Verdrag van Versailles. De verdubbeling van de verbinding Koblenz - Trier was economisch niet rendabel en derhalve werd het project stilgelegd.

Treiser tunnel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1916 werd met de bouw van de Treiser tunnel begonnen, de doorbraak werd in 1919 gevierd en de tunnel werd voltooid in 1923. Met een lengte van 2565 meter was de Treiser tunnel de zeven langste tunnel van Duitsland en de langste waar nooit een trein heeft gereden. Wel is de tunnel in gebruik geweest als champignonkwekerij en in de Tweede Wereldoorlog als ondergrondse fabriek waar krijgsgevangenen werden in gezet voor de oorlogsindustrie. In 1946 werden beide tunnelportalen opgeblazen door het Franse leger.

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de volgende plaatsen zou er een aansluiting zijn op de volgende spoorlijnen:

Treis-Karden
DB 3010, spoorlijn tussen Koblenz en Perl
Neef
DB 3010, spoorlijn tussen Koblenz en Perl

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]