Sprint (atletiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
200 meter sprint

Een sprint is in de atletiek een hardloopwedstrijd over relatief korte afstand. Deze afstand ligt vaak tussen de 60 en 400 meter. Een sprint wordt over het algemeen geclassificeerd als een hardloopwedstrijd waarbij een atleet zijn energie niet gelijkmatig hoeft te verdelen over het parcours, maar gedurende het hele stuk op volle snelheid kan rennen.

Afstanden[bewerken]

De standaard afstanden van de sprint zijn doorgaans 60, 100, 200 en 400 meter. Daarnaast bestaan er ook minder gebruikelijke afstanden zoals 150, 300, 500 en 600 meter. Ook de afstanden 4 maal 60, 4 maal 80, 4 maal 100, enzovoort, worden gelopen.

Sprinters[bewerken]

De meeste atleten die gespecialiseerd zijn in een sprint, nemen vaak deel aan meerdere sprintonderdelen. Er zijn wel atleten die zich specialiseren in een bepaalde afstand en de overige afstanden enkel lopen voor het plezier of het geld, maar er zijn ook atleten die op meerdere afstanden goed kunnen presteren. Deze zijn uitzonderlijk. Het is namelijk moeilijk om alle sprint onderdelen goed te kunnen uitvoeren. Ook moet je dan toch heel wat verschillende technieken kennen.

Voor atleten die deelnemen aan een sprint zijn vaak de volgende kenmerken van belang:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]