Spuisluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uitgeholde boomstam en spuisluis met deuren
Spuisluis van de Blankenbergse Vaart in de Spuikom in Blankenberge

Een spuisluis (ook wel: keersluis, uitwateringssluis, suatiesluis of zijl) is een sluis bedoeld om binnenwater te spuien en buitenwater te keren. Vandaar dat het ook wel keersluis wordt genoemd.

Ook werd een spuisluis gebouwd om het peil van de binnenwateren van een stad te regelen. Zo werd op de Nete even buiten Lier een spuisluis gebouwd, om het overtollige water van de bovenloop zo nodig te kunnen ophouden. Het gebouw op de sluis heet "het Spui". Ook in andere steden vindt men Spui of "het spui" nog terug in namen van straten of pleinen, zoals onder meer in Amsterdam en Den Haag.

Een andere functie die veel spuisluizen hebben is het doorspoelen van de plaatselijke haven waarin zij uitmonden. Door het binnenwater te verzamelen, eventueel in een spuikom, alvorens de sluis te openen, wordt bij opening een krachtige stroming opgewekt die het aangeslibde zand de haven uit spoelt.

Een ander woord voor spuisluis is zijl. Veel plaatsen zijn naar een zijl genoemd.

Een spuisluis heeft doorgaans één paar smalle deuren, in tegenstelling tot een schutsluis, welke ten minste twee paar bredere deuren heeft. De deuren van een spuisluis zijn ook vaak niet hoger dan noodzakelijk om het water te kunnen spuien.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]