Staatsprijs van de Sovjet-Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gosoedarstvennaja premija op een postzegel van de URSS

De Staatsprijs van de Sovjet-Unie (Russisch: Государственная премия, Gosoedarstvennaja premija) was de hoogste niet-militaire onderscheiding in de Sovjet-Unie. De prijs werd ingesteld op 9 september 1966.

De voorloper van de Staatsprijs van de Sovjet-Unie, de Stalinstaatsprijs (Russisch: Государственная Сталинская премия, Gosoedarstvennaja Stalinskaja premija), kortweg Stalinprijs genoemd, bestond van 1940 tot 1954. Aangezien deze prijs dezelfde waarde had als de Staatsprijs van de Sovjet-Unie, werden de diploma's en insignes van Stalinprijswinnaars in de periode van destalinisatie vervangen door die van de Staatsprijs van de Sovjet-Unie.

De Staatsprijs van de Sovjet-Unie werd jaarlijks toegekend op het gebied van de natuurwetenschappen, wiskunde, literatuur, beeldende kunst en architectuur aan personen die grote prestaties ter meerdere eer en glorie van de Sovjet-Unie of het socialisme hadden geleverd. Vaak werden de prijzen ook toegewezen aan specifieke projecten in plaats van aan personen.

De Stalinprijs respectievelijk de Staatsprijs van de Sovjet-Unie dient niet verward te worden met de Stalin-vredesprijs (die op 21 december 1949 werd opgesteld en vooral aan niet-Sovjetburgers werd toegekend) en de Leninprijs.