Zjores Ivanovitsj Alferov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Zhores Alferov
15 maart 1930
Zjores Ivanovitsj Alferov (2003)
Zjores Ivanovitsj Alferov (2003)
Geboorteland Rusland
Geboorteplaats Vitebsk
Nobelprijs Natuurkunde
Jaar 2000
Reden "Voor basaal onderzoek naar informatie- en communicatietechnologie."
Samen met Herbert Kroemer
Gedeeld met Jack Kilby
Voorganger(s) Gerardus 't Hooft
Martinus Veltman
Opvolger(s) Eric Allin Cornell
Wolfgang Ketterle
Carl Edwin Wieman
Portaal  Portaalicoon   Natuurkunde

Zjores Ivanovitsj Alferov (of Alfjorov) (Russisch: Жорес Иванович Алфёров) (Vitebsk, 15 maart 1930) is een Russische natuurkundige van Wit-Russische afkomst en Nobelprijswinnaar.

Biografie[bewerken]

Alferov werd geboren in Vitebsk, Wit-Russische SSR (nu Wit-Rusland) als zoon van een Wit-Russische vader, Ivan Karpovich Alferov, en een joodse moeder, Anna Vladimirovna. In 1952 behaalde hij een diploma aan het Elektrotechnische Instituut V.I. Oeljanov (Lenin) in Leningrad (LETI). Sinds 1953 werkt hij in het Fysico-technische Instituut Ioffe van de Academie van Wetenschappen van de USSR (sinds 1991 Russische Academie van Wetenschappen).

Tijdens zijn werk voor het Instituut verkreeg hij twee wetenschappelijke titels: kandidaat der wetenschappen (kandidat naoek) in de Technologie in 1961 en Doctor der wetenschappen (doktor naoek) in Natuurkunde en Wiskunde in 1970. Hij is directeur van het Instituut sinds 1987.

Alferov werd verkozen tot corresponderend lid van de Academie van Wetenschappen van de USSR in 1972 en tot volwaardig lid in 1979. Vanaf 1989 is hij ondervoorzitter van de Academie en voorzitter van zijn wetenschappelijk centrum van de Academie in Sint-Petersburg.

Alferov is ook politiek actief. Sinds 1995 is hij lid van de Doema voor de Communistische Partij van de Russische Federatie.

Onderzoeksgebieden[bewerken]

Sinds 1962 werkt hij op het gebied van halfgeleiderheterostructuren (de III-V-halfgeleiders, zoals galium-arsenide halfgeleiders). Zijn bijdragen tot fysica en technologie van halfgeleiderheterostructuren, vooral onderzoeken van injectie-eigenschappen, ontwikkeling van lasers, zonnecellen en leds, hebben geleid tot de verwezenlijking van moderne heterostructuurfysica en elektronica. De door hem ontwikkelde heterojunctiezonnecellen werden voor het eerst succesvol toegepast in de Russische ruimtevaart, zoals bij de Spoetnik en het MIR-ruimtestation. Daarnaast is Alferov ook de uitvinder van de heterotransistor.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties