Stadhuis van Parijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hôtel de Ville in Parijs
Hôtel de Ville in 1610
Salle des fêtes

Het stadhuis van Parijs (Frans: Hôtel de ville de Paris) is het gemeentehuis van Parijs, gesitueerd aan de Place de l'Hôtel-de-Ville in het 4e arrondissement. Het staat op de plek vanwaar sinds 1357 de stad bestuurd wordt. Voor die tijd werd de stad bestuurd vanuit een gebouw aan de Place du Châtelet.

Geschiedenis[bewerken]

In 1357 kocht Étienne Marcel aan de Place de Grève (sinds 19 maart 1803 Place de l'Hôtel-de-Ville) het Maison aux piliers (Huis met de pilaren). In 1533 besloot koning Frans I om dit gebouw geheel te slopen en een prestigieus groot stadhuis te realiseren, geheel in renaissance stijl. De bouw duurde tot 1628, de regeerperiode van Lodewijk XIII. Pas na twee eeuwen, in 1835, werd het gebouw uitgebreid met twee zijvleugels. Tijdens de Commune van Parijs werd het gebouw op 18 januari 1871 door revolutionairen in brand gestoken, waarbij het bijna geheel werd verwoest. De restauratie begon in 1873 en duurde tot 1892. Hierbij werd de originele 16e-eeuwse façade in ere hersteld en kreeg het interieur een geheel nieuwe indeling. Voor de decoraties werden bekende kunstschilders aangetrokken onder wie: Jean-Paul Laurens, Puvis de Chavannes, Henri Gervex, Raphaël Collin, Aimé Morot en Alfred Roll. Zo'n 230 beeldhouwers kregen opdracht om de 338 figuren voor de façade van beroemde Parijzenaars te vervaardigen en verder leeuwen en andere sculpturen. Auguste Rodin beeldhouwde in 1882 een sculptuur van de 18e-eeuwse wiskundige Jean Le Rond d'Alembert.

Terechtstellingen[bewerken]

Het plein is berucht om de talloze terechtstellingen die er plaatsvonden. Op 28 maart 1757 werd Robert François Damiens op de Place de Grève gevierendeeld als straf voor zijn (mislukte) moordaanslag op Lodewijk XV

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]