Station Clavier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Station Clavier
Station Clavier
Opening 1 februari 1877
Sluiting 11 november 1962 (reizigers)
1973 (goederen)
Lijn(en) 126
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal perrons 2
Ligging
Coördinaten 50° 26′ NB, 5° 19′ OL
Station Clavier (Belgisch spoorwegstation)
Station Clavier
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Clavier is een voormalig spoorwegstation in de Belgische provincie Luik, bijna halverwege spoorlijn 126 (Statte - Ciney). Het station is gelegen in de kern Clavier-station die zich in de loop van de 20e eeuw rond het station ontwikkelde maar wel circa 4 km verwijderd is van het dorpscentrum van Clavier.

Omdat het tegelijk het eindpunt was buurtspoorweglijn 456, Val-Saint-Lambert - Neuville-en-Condroz - Clavier en 457 Comblain-au-Pont - Warzée - Clavier,[2] was het station tussen 1890 en 1958 een belangrijk knooppunt van openbaar vervoer.

Het grote stationsgebouw staat er nog steeds. Op de plaats van het voormalige NMVB-station bevindt zich een filiaal van de Spar.

Heden ten dage is Clavier-Station nog steeds een belangrijk knooppunt in het busnet van de TEC Luik-Verviers en TEC Namen-Luxemburg. Opmerkelijk is dat de buslijnen in grote mate hetzelfde traject en dezelfde bestemming hebben als de vroegere spoor- en tramlijnen. Buslijn 126a/126b volgt tussen Hoei en Ciney de vroegere spoorlijn en buslijn 94 verbindt Clavier met Luik en Warzée.