Studio Alphen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Studio Alphen
Volledige naam Stichting Lokale Omroep Alphen aan den Rijn en Omstreken
Lancering 9 februari 2015
Voorganger(s) Alphen Stad FM/TV
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Stad Alphen aan den Rijn
Uitzendgebied Gemeente Alphen aan den Rijn
Frequenties (FM) Ether
(Digitale) televisie Radio (kanaal)
  • Ziggo: 919
  • KPN: 1107

Televisie (kanaal)

  • Ziggo: 44
  • KPN: 1407
Online Radio, televisie
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Studio Alphen is de lokale publieke omroep van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Studio Alphen is sinds 9 februari 2015 de naam van de publieke lokale omroep van de gemeente Alphen aan den Rijn. De omroep komt voort uit Alphen Stad FM/TV. Die omroep bestond sinds 4 januari 2014 uit de gefuseerde omroepen Alphen Stad FM/TV (gemeente Alphen aan den Rijn), ROB FM (gemeente Boskoop) en Omroep Rijnwoude (gemeente Rijnwoude). Die omroepen fuseerden in aanloop naar de gemeentelijke fusie op 1 januari 2014 waarbij Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude met elkaar fuseerden. Tot 2003 heette de lokale omroep van Alphen aan den Rijn "LOA".

In maart 2022 verliet de omroep het pand aan de Raadhuisstraat 73a in Alphen aan den Rijn. Sindsdien is Studio Alphen gevestigd in het Theater Castellum.[1]

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Als lokale omroep zendt Studio Alphen dagelijks nieuwsprogramma's uit op radio en televisie. Landelijke bekendheid vergaarde de omroep door haar verslaglegging van de dodelijke schietpartij in winkelcentrum Ridderhof op 9 april 2011 en het hijsongeluk met de Koningin Julianabrug op 3 augustus 2015. Iedere week wordt verslag gedaan van sportwedstrijden uit de gemeente Alphen aan den Rijn. En bij alle belangrijke evenementen is de radio- en televisiezender aanwezig, zoals de Jaarmarkt, 20 van Alphen, de carnavalsoptocht in Boskoop, Trekkertrek in Koudekerk aan den Rijn en dodenherdenking.

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Studio Alphen is meerdere keren genomineerd voor diverse categorieën van de jaarlijkse Lokale Omroep Awards van de OLON. Hiervan is de omroep vijf keer op rij genomineerd voor de titel omroep van het jaar.[2]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Studio Alphen is op de radio te ontvangen via 90,0 MHz in Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Aarlanderveen; 105,1 MHz in Boskoop en 106,5 MHz in Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn. Op televisie wordt het signaal van Studio Alphen door de diverse kabelbedrijven aangeboden (bijvoorbeeld KPN kanaal 1407, Ziggo kanaal 44).

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Studio Alphen is "mediapartner" van de regionale publieke omroep Omroep West. Zo verzorgt zij de verslaglegging van het nieuws uit de gemeente Alphen aan den Rijn voor Omroep West.

In augustus 2018 heeft er een bestuurlijke fusie plaatsgevonden met Studio Kaag en Braasem. De omroepen delen hierbij enkele programma's, zoals het radioprogramma Sport Lokaal.

In augustus 2021 is er een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met RTV Hollands Midden.[3] De intentie is om met Studio Kaag en Braassem en RTV Hollands Midden een streekomroep te vormen.

Bekende (oud-)medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Studio Alphen, Studio Alphen gaat verhuizen, vrijdag onderbreking van radio- en televisiesignaal. www.studioalphen.nl. Geraadpleegd op 29 maart 2022.
  2. Studio Alphen, Studio Alphen genomineerd voor titel Omroep van het Jaar. www.studioalphen.nl. Geraadpleegd op 30 mei 2020.
  3. Lokale omroepen Alphen, Nieuwskoop en Kaag en Braassem zetten stappen richting streekomroep / Villamedia. www.villamedia.nl. Geraadpleegd op 18 augustus 2021.