Susan Rothenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Susan Rothenberg
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Buffalo, 29 januari 1945
Overleden Galisteo, 18 mei 2020
Nationaliteit Amerikaans
Beroep(en) kunstschilderes
tekenares
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Susan Rothenberg (Buffalo (New York), 29 januari 1945Galisteo (New Mexico), 18 mei 2020) was een Amerikaanse kunstschilderes, grafica en tekenares. Ze wordt gerekend tot het neo-expressionisme.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd geboren in Buffalo (New York), in 1945. Ze woonde lang in de woestijn van New Mexico, samen met haar man, de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman. Ze studeerde aan de Cornell-universiteit en hield haar eerste solo tentoonstelling in 1975, in New York. Ze is het meest bekend door haar grote, krachtige schilderijen van gestileerde paarden.

Susan Rothenberg overleed in 2020 op 75-jarige leeftijd.[1][2]

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het midden van de jaren 1970 werd Rothenberg gezien als een van de meest innovatieve hedendaagse kunstenaars. Ze schilderde vaak monumentale doeken, in het begin van haar carrière in acryl, later olieverf op doek, vaak met een heel beperkt kleurenpalet – typisch enkel wit en zwart en een aardekleur, rood of blauw. De werken hebben een energieke uitstraling door de gebruikte techniek.

Na haar eerste schilderijen van paarden en gestileerde delen van paarden heeft Susan Rothenberg tal van andere onderwerpen geschilderd. Ze maakte meestal grote reeksen schilderijen, tekeningen en grafiek over hetzelfde onderwerp, met steeds weerkerende vormen die hoe langer hoe meer geabstraheerd worden. Rothenberg maakte reeksen van dansende figuren, hoofden en lichamen, dieren en sfeervolle landschappen.

In haar werken zocht ze de grens op tussen figuratie en abstractie. Ze vertrok ofwel van eenvoudige vormen (ze zei dat ze begon met paarden te schilderen omdat dat de enige vormen waren die ze kon tekenen) die ze steeds vervormde, ofwel van tamelijk herkenbare figuren (een tekening van haar dansende dochter, haar honden of een buurvrouw) die ze abstraheerde. Ook onderzocht Rothenberg de rol van kleur en licht, en de verwerking van haar persoonlijke ervaring tot een kunstwerk.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Susan Rothenberg werd vertegenwoordigd door Sperone Westwater, New York.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de VS[bewerken | brontekst bewerken]

Rothenberg heeft vele solo-tentoonstellingen gehad in de Verenigde Staten en daarbuiten.

In Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]