Svedmyra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Svedmyra (metrostation))
Metro van Stockholm
Svedmyra
Het kunstwerk van Torgny Larsson op het perron
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Opening 10 januari 1930
Heropening 9 september 1951
Constructie
Type Talud
Perrons 1
Perronsporen 2
Tunnelbana
LijnRichtingVolgend station
Hässelby strandSockenplan
HagsätraStureby
Ligging
District Enskede-Årsta-Vantör
Buurt Stureby
Coördinaten 59° 17′ NB, 18° 4′ OL
Svedmyra (metro van Stockholm)
Svedmyra

Locatie van het metrostation Svedmyra

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Svedmyra is een station van de metro van Stockholm. Het station is gelegen in het stadsdeel Enskede-Årsta-Vantör van Stockholm. Het is genoemd naar de wijk aan de zuid-oostkant van het station, zelf ligt echter net aan de westkant van de grens met Stureby. Het station wordt bediend door metrolijn T19 van de groene route en ligt op 5,2 km ten zuiden van Slussen.

Örbybanan[bewerken | brontekst bewerken]

Station Svedmyra in 1931 met de overweg over de Tussmötevägen

Het station is op 10 januari 1930 geopend als onderdeel van de Örbybanan (lijn 19), een voorstadstram op een vrije baan tussen het centrum en Örby. In het midden van de jaren 40 van de twintigste eeuw zijn tussen Svedmyra en Sockenplan proeven gedaan met het rijden met een stroomrail. Hierbij werden trams van sleepcontacten voorzien als stroomtoevoer. Deze proeven hebben geleid tot het nu gebruikte stroomrailsysteem van de Stockholmse metro.

Metro[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige metro gebruikt tussen Globen en Stureby het tracé van de Örbybanan (kaart). De ombouw van de Örbybanan vond plaats tussen 1946 en 1951, hierbij werd de overweg met de Tussmötevägen vervangen door twee enkelsporige viaducten aan de noordkant van het station. Het station zelf werd op een talud gebracht en vanaf 9 september 1951 is het onderdeel van metrolijn T 19 van de groene route. De treinen op het westelijke spoor rijden richting Hässelby strand, die op het oostelijke spoor naar Hagsätra.

Station[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt tussen het verpleeghuis van Sturby aan de westkant en de Öknebovägen aan de oostkant. De ingang ligt in het midden van het station onder het perron aan een pleintje aan het einde van de Öknebovägen, op de foto uit 1931 is dat links van het spoor ter hoogte van de tram. In 1991 heeft kunstenaar Torngy Larsson het station opgesierd met een glazenboom op het perron en een 40 meter lang glazenscherm, met afbeeldingen van verschillende bladen, tussen het station en het verpleeghuis. In hetzelfde jaar werd de liftkoker aan de buitenzijde voorzien van keramiekwerk van Barbo Johansson. In 2012 werd achterwand van de stationshal opgesierd met een mozaïek van Torgny Larsson.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Svedmyra Metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.