Swedish Music Hall of Fame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Swedish Music Hall of Fame
ingang van het museum
Locatie Djurgården, Stockholm
Coördinaten 59° 20′ NB, 18° 6′ OL
Oppervlakte 2100 m²
Type hall of fame
Thema muziekmuseum
Openingsdatum 7 mei 2013
Huisvesting
Gebouwd 2013
Detailkaart
Swedish Music Hall of Fame (Zweden)
Swedish Music Hall of Fame
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Swedish Music Hall of Fame (SMHoF) is een museum in Djurgården, Stockholm. Model stond het Amerikaanse Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland, Ohio. Er wordt een collectie getoond en workshops en lezingen gehouden. Daarnaast wordt een erelijst bijgehouden, met artiesten als ABBA, Roxette, Evert Taube en Cornelis Vreeswijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum werd op 7 mei 2013 geopend. Het is gevestigd in een nieuw pand met 2100 m² oppervlakte. Het ABBA The Museum is erin ondergebracht en werd tegelijkertijd geopend. Daarnaast werden op het terrein nog een hotel en restaurant gevestigd.

Het terrein werd in mei 2015 gekocht door Björn Ulvaeus, een van de voormalige leden van ABBA. Hij werd kort ervoor ook eigenaar van Mamma Mia, een uitgaansconcept in een bierhal dat hij naar de musical Mamma Mia! noemde.

De SMHoF maakte in februari 2017 bekend plannen te hebben om naar een groter pand te verhuizen. De bestaande vestiging zal dan geheel bestemd zijn voor ABBA The Museum.[1]

Collectie en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum toont de Zweedse muziekgeschiedenis sinds 1920. Naast de permanente collectie worden er tijdelijke exposities getoond. Door middel van holograms is het mogelijk om met de groep ABBA op het podium te staan. Van 2009 tot 2011 werd met de ABBA-collectie al eens een tour gemaakt door Europa en Australië. Verder worden cursussen gegeven en vinden er 's avonds af en toe lezingen plaats.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast wordt er een erelijst bijgehouden van musici, songwriters, producenten en anderen die een beduidende invloed hebben gehad op de popmuziek in Zweden. Om een plaats te kunnen krijgen dienen artiesten minstens twintig jaar eerder hun albumdebuut te hebben gemaakt. Een artiest hoeft niet Zweeds te zijn, zoals blijkt uit de opname van Cornelis Vreeswijk in 2014. De toekenning wordt sinds 2014 jaarlijks in februari bekend gemaakt.

2014[bewerken | brontekst bewerken]

2015[bewerken | brontekst bewerken]

2016[bewerken | brontekst bewerken]

2017[bewerken | brontekst bewerken]

2018[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Swedish Music Hall of Fame van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.