Takydromus smaragdinus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Takydromus smaragdinus
IUCN-status: Gevoelig[1] (2016)
Takydromus smaragdinus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Lacertidae (Echte hagedissen)
Geslacht:Takydromus (Langstaarthagedissen)
Soort
Takydromus smaragdinus
(Boulenger, 1887)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Takydromus smaragdinus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Takydromus smaragdinus (Japans: アオカナヘビ, Aokanahebi) is een hagedis uit de familie echte hagedissen (Lacertidae).[2]

Naam en indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst voorgesteld door George Albert Boulenger in 1887. Oorspronkelijke werd de wetenschappelijke naam Tachydromus smaragdinus gebruikt. De hagedis behoort tot het geslacht van de langstaarthagedissen (Takydromus).

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Takydromus smaragdinus heeft een lang en slank lichaam met een staart die meestal twee keer zo lang kan worden als het lichaam. De vrouwtjes van deze soort zijn groen, met een lichtgroene of gele buik. Sommige exemplaren hebben een witte streep die van onder het oog tot aan de flanken loopt. De mannetjes hebben een groene rug en bruine flanken. De poten en de staart van de mannetjes hebben eveneens een bruine kleur. De buik van de man is groen, geel of witgeel en wordt van de flank afgescheiden door een tot aan de staart doorlopende witte streep.

Het lichaam van Takydromus smaragdinus is aangepast aan het klauteren op dunne takken en grassen. Door de fijne klauwtjes met dunne vingers, de beweeglijke lange staart en het relatief kleine lichaamsgewicht is deze hagedis in staat om zich tussen de dunste twijgen te bewegen.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De hagedis komt endemisch voor in Japan en leeft alleen op de Japanse Riukiu-eilanden. De hagedis komt meer bepaald voor op de Amami-eilanden, de Okinawa-eilanden, op het eiland Kotakarajima en op Takarajima. Deze insecteneter leeft in dichte vegetatie bestaande uit struiken en lage bomen. Het is een snelle soort die actief op insecten en andere ongewervelden jaagt.

Beschermingsstatus[bewerken | brontekst bewerken]

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de beschermingsstatus 'gevoelig' toegewezen (Near Threatened of NT).[3]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) – Uwe Schlüter: „Die Langschwanzeidechsen der Gattung Takydromus. Pflege, Zucht und Lebensweise“, ISBN 3980420760

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]