Talkbox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De talkbox van Peter Frampton

Een talkbox of jappiotube is een apparaat waarmee geluidseffecten kunnen worden opgewekt, door het geluid van een instrument via een slang in de mond van de speler te brengen. Die kan vervolgens door de mondholte te vergroten dan wel verkleinen het geluid beïnvloeden. Dit beïnvloede geluid wordt vanuit de mond versterkt via een microfoon. Het apparaat bestaat uit een luidspreker waaraan een kunststof slang is verbonden. Het apparaat wordt bediend met een pedaal waarmee het geluid van het instrument naar keuze naar de talkbox of naar de luidspreker kan worden gestuurd.

De zanger kan tegelijkertijd zingen waardoor het gezongen geluid wordt vervormd door het via de slang binnenkomende geluid. Wanneer de talkbox wordt aangesloten op een synthesizer kan hiermee eenzelfde soort effect als met een vocoder worden bereikt. Het gebruik van een talkbox is slecht voor je gebit en je kaakbot.

De talkbox werd in de jaren zestig gebruikt door Countrygitarist Bill West en Pete Drake. Drake gebruikte de talkbox in 1964 op zijn album Forever, en zou nog drie albums uitbrengen waarop de talkbox werd gebruikt. Het is niet geheel duidelijk wie als uitvinder van de talkbox mag worden erkend, de uitvinding wordt zowel door Bob Heil als door Doug Forbes geclaimd.

In de 1970-1979 werd de talkbox bij een aantal artiesten populair, Joe Walsh gebruikte het op zijn album Rocky Mountain Way. In 1973 kreeg Peter Frampton een talkbox van Bob Heil als kerstcadeau. Frampton gebruikte het apparaat tijdens de opnames van zijn bekendste album Frampton Comes Alive! (1976)) en met name het nummer Show Me the Way, waarop de talkbox wordt gebruikt, werd een grote hit.

Later werd de talkbox ook gebruikt door Richie Sambora (Bon Jovi) (Livin' on a Prayer), en Pink Floyd op het nummer Pigs (Three Different Ones). Manny Charlton van Nazareth gebruikte een talkbox die er uit zag als een doedelzak. Andere artiesten en groepen die gebruik maakten van de talkbox zijn Jeff Beck, Daft Punk, Van Halen, Guns 'N Roses(Slash), Rufus, Snoop Dogg, Steely Dan, T-Pain, Chromeo en Coheed and Cambria. Ook Matthias Jabs van Scorpions gebruikt het instrument in "The Zoo". Dave Grohl van Foo Fighters maakt nog steeds gebruik van het instrument, zoals te zien was tijdens hun optreden op Pinkpop in 2011.

Zie ook[bewerken]