Tesseract

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Tesseract is een 4-dimensioneel object, een hyperkubus.

Tekenen van een Tesseract[bewerken]

Als we kijken naar de verschillende dimensies, kunnen we beginnen bij het punt, een object met 0 dimensies. Leggen we twee punten op een afstand van elkaar, en verbinden we die met elkaar, komen we aan een lijn, een object in de eerste dimensie. Deze dimensie kunnen we dan benoemen als lengte (of, aangezien er hier maar 1 dimensie is, afstand). In de tweede dimensie komen we zo aan een vierkant. De twee dimensies die hier terug te vinden zijn, kunnen we benoemen als lengte en breedte. Een kubus is dan een voorwerp in de derde dimensie, waar de dimensies lengte, breedte en hoogte (of diepte) kunnen zijn.

In een vierdimensionale ruimte komt er uiteindelijk nog een extra dimensie bij. Hier trekken we de kubus uit de driedimensionale ruimte ana of kata, de twee richtingen in een vierde dimensie, om zo aan een tesseract te komen. Sommigen noemen tijd een vierde dimensie, anderen vermoeden dat er naast onze drie dimensies (lengte, breedte en hoogte) nog een extra ruimtelijke dimensie bestaat.

Wetenschappelijk bewijs[bewerken]

Omdat een vierde dimensie voor driedimensionale wezens, zoals de mens, niet waarneembaar is, wordt gezegd dat het wetenschappelijk niet mogelijk is om aan te tonen of een vierde ruimtelijke dimensie al dan niet zou kunnen bestaan. Wel geldt de regel van Euler voor het aantal hoekpunten, ribben en zijvlakken.

Hypercubeorder.svg     Hypercubecubes.svg     Hypercubestar.svg