Theekoepel van Land en Bosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koepel van Land en Bosch
Theekoepel van Land en Bosch
Locatie
Locatie 's-Gravenland
Adres Leeuwenlaan 40Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 14′ NB, 5° 8′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie theekoepel
Huidig gebruik openbaar bouwwerk
Start bouw circa 1788
Verbouwing 1958
Architectuur
Bouwstijl Hollandse Lodewijk XVI-stijl
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 17335
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Theekoepel van Land en Bosch , is een in de 18e eeuw gebouwde theekoepel bij landgoed Land en Bosch[1] aan de leeuwenlaan 40 in 's-Gravenland en is een rijksmonument.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De theekoepel dateert uit het eind van de 18e eeuw, in 1788 werd hij al in een verkoopsakte genoemd.

De vormgeving van het snijraam en stucwerk zijn Lodewijk XVI stijl te noemen. De koepel is opgebouwd op een rode bakstenen fundering gelegen gedeeltelijk in het water, daaronder bevindt een kleine waterkom bedoeld als botenhuis, de bovenbouw is van hout met een hoofdvorm die vierkant is met afgesneden hoekpunten. Het is voorzien van 3 grote verticale schuiframen, die afgesloten kunnen worden door verticale schuifluiken en aan de voorkant twee houten opslaande deuren voorzien van glas. De koepeldak is met lood bekleed.

Via een stenen trap, die naar een bordes leidt, is de theekoepel te betreden.

De inwendige maten zijn ongeveer 4,70 bij 4,70 meter. In de hoekpunten bevinden zich kasten met onderdeuren. Het plafond is gestuct in Lodewijk XVI stijl.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

De Koepel is in de jaren '50 van de vorige eeuw aangekocht door de gemeente 's-Graveland voor Dfl. 1- , omdat de Christengemeenschap, die eigenaar was van het landgoed, de kosten van restauratie niet kon opbrengen. De restauratie werd gestart in 1958, onder leiding van ir. J.Bordewijk. In 2003 is door de gemeente 's-Gravenland (momenteel gemeente Wijdemeren) weer terugverkocht aan de Christengemeenschap voor € 35.000.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bart O. van den Berg, Evert Boeve, Dedalo Carasso, Carla S. Oldenburger, Theekoepels en tuinhuizen in de Vechtstreek en 's-Graveland / blz. 155, Stichting Commissie voor de Vecht en het Oostelijk en Westelijk Plassengebied Naarden, 1980.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De koepel uit Jacob van Lennep's boek 'Ferdinand Huyck' zou gebaseerd zijn op deze koepel.