Theodosius III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Theodosius III
vóór 700-na 754 (?)
Munt met beeltenis van Theodosius III
Munt met beeltenis van Theodosius III
Keizer van Byzantium
Periode 715-717
Voorganger Anastasius II
Opvolger Leo III "de Isauriër"

Theodosius III (Grieks: Θεοδόσιος Γ΄) was, van 715 tot 25 maart 717, keizer van het Byzantijnse Rijk.

Leven[bewerken]

Theodosius was een financieel ambtenaar en belastingontvanger in het zuidelijke deel van het thema (= Byzantijnse provincie) Opsikion. Volgens één theorie was hij een zoon van de vroegere keizer Tiberius II. Nadat de plaatselijke troepen in opstand waren gekomen tegen Anastasius II, werd Theodosius tot keizer uitgeroepen. Deze uitverkiezing was aanvankelijk niet naar zijn zin: als we de kroniekschrijver Theophanes de Belijder mogen geloven ging hij zich zelfs verschuilen in de bossen rond Adramyttium. Uiteindelijk werd hij toch gevonden en als keizer onthaald in mei 715.

Aan het hoofd van zijn troepen belegerde Theodosius III onmiddellijk de hoofdstad Constantinopel, waar hij in de maand november kon binnendringen. Vervolgens tooonde hij zich merkwaardig gematigd en inschikkelijk in de behandeling van zijn voorganger en diens getrouwen. Door bemiddeling van patriarch Germanus I werd Anastasius II bereid gevonden tot abdicatie. Na zijn troonsafstand werd hij monnik in Thessaloniki.

Weinig is geweten over Theodosius' korte regering. Van bij de aanvang kreeg hij af te rekenen met een invasie van Arabieren die tot diep in Anatolië wisten door te dringen, en ook op zee het overwicht verkregen. In 716 sloot hij een voor Byzantium nadelig verdrag met de Bulgaren, met de bedoeling zich te verzekeren van hun steun in het verzet tegen de Arabische invasie in het Rijk. Deze politiek wierp zijn vruchten af in 719, toen de Bulgaren te hulp kwamen om de belegering van Constantinopel door de Arabieren af te weren.

In 717 kwam Leo de Isauriër, de strategos van de Anatolische theme, samen met Artabasdus, zijn collega van de Armeense theme, in opstand tegen het bewind van Theodosius. Daarbij werd Theodosius' zoon in Nicomedia door Leo gevangengenomen. Onder druk van de omstandigheden deed Theodosius vrijwillig troonsafstand op 25 maart 717. Samen met zijn zoon begon hij toen een kerkelijke loopbaan als geestelijke.

Volgens de overlevering werd ex-keizer Theodosius rond 729 bisschop van Ephesus. Moderne historici vermoeden echter veeleer dat voornoemde bisschop niet hij, maar wel zijn (gelijknamige?) zoon was. Wat er ook van zij, deze bisschop was alleszins nog in leven op 24 juli 754, toen hij deel nam aan het (iconoclastische) Zevende oecumenische Concilie van Constantinopel en Hieria.

Referentie[bewerken]

  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.