Trapped (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trapped
De haven van Seyðisfjörður waar een gedeelte van de serie gefilmd werd
Alternatieve titel Ófærð
Genre Thriller, drama
Speelduur per afl. 52 minuten
Bedenker Baltasar Kormákur
Ontwikkelaar Baltasar Kormákur
Sigurjón Kjartansson
Regie Baltasar Kormákur
Baldvin Z
Börkur Sigthorsson
Óskar Thor Axelsson
Scenario Sigurjón Kjartansson
Clive Bradley
Muziek Jóhann Jóhannsson
Hildur Guðnadóttir
Rutger Hoedemaekers
Land van oorsprong Vlag van IJsland IJsland
Taal IJslands
Locatie Seyðisfjörður, Siglufjörður, Reykjavík
Productie
Producent Magnus V. Sigurdsson
Baltasar Kormákur
Uitvoerend
producent
Sigurjón Kjartansson
Productiebedrijf RVK Studios
Uitzendingen
Start 27 december 2015
Afleveringen 10 + 10
Seizoenen 2
Netwerk of omroep Vlag van Nederland Netflix
Zender RÚV
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Trapped (IJslands: Ófærð) is een IJslandse televisieserie uit 2015, bedacht door Baltasar Kormákur voor RÚV. Een vervolgserie, ook van tien afleveringen, werd in 2018 uitgezonden.

Verhaal (seizoen 1)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In Seyðisfjörður, een afgelegen kustplaats in het oosten van IJsland, rijdt het jonge koppel Dagný en Hjörtur naar hun geheime ontmoetingsplaats in een verlaten fabriek waar ze drinken en seks hebben. Een brand breekt uit en enkel Hjörtur weet te ontsnappen. Zeven jaar later rouwen Dagný's ouders nog steeds om de dood van hun dochter, waarbij Hjörtur als schuldige aangewezen werd. Een sneeuwstorm raast door het dorp en de enige toegangsweg wordt afgesloten. Net als de ferry vanuit Denemarken aanlegt, vindt een visser een lichaam zonder armen, benen en hoofd in het water. Andri, de politiechef, beslist de ferry in de haven te houden om de moord te onderzoeken. Het lichaam wordt geïdentificeerd als Geirmundur, een lokale inwoner en herrieschopper die zeven jaar geleden het dorp verliet. Daardoor wordt de moord niet meer gelinkt met de ferry omdat Geirmundur al voordat de ferry aanlegde in het dorp was. Jonas Malakauskas, een Litouwse mensensmokkelaar, probeert twee Afrikaanse vrouwen van boord te smokkelen en wordt gearresteerd. Terwijl Andri nu ook de mensensmokkel moet onderzoeken, ontsnapt de Litouwer uit de gevangenis en komt in de storm om met de auto. Omdat het noodweer blijft aanhouden kan het politieteam uit Reykjavík het dorp niet bereiken en is Andri enkel aangewezen op zijn twee politieagenten ter plaatse tijdens het onderzoek naar de misdaden. De situatie verergert nog wanneer het lijk gestolen wordt en de foto's ervan op internet verschijnen.

Rolverdeling (seizoen 1)[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1 (2015/2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum Kijkcijfers
11
Aflevering 1
Baltasar KormákurClive Bradley, Ólafur Egilsson27 december 2015
Het jonge koppel Dagný en Hjörtur naar hun geheime ontmoetingsplaats in een verlaten fabriek waar ze drinken en seks hebben. Een brand breekt uit en enkel Hjörtur weet te ontsnappen. Zeven jaar later rouwen Dagný's ouders nog steeds om de dood van hun dochter. Als de ferry uit Denemarken aanlegt, vist een visser een lichaam uit het water waarbij het hoofd, benen en armen ontbreken. 
22
Aflevering 2
Baldvin ZophoníassonClive Bradley, Ólafur Egilsson3 januari 2016
Terwijl de storm blijft voortrazen, kan het politieteam uit Reykjavik niet opstijgen en is Andri aangewezen op zijn twee agenten ter plaatse 
33
Aflevering 3
Baldvin ZophoníassonClive Bradley, Ólafur Egilsson10 januari 2016
De stad blijft afgesloten van de buitenwereld en het wordt nog erger wanneer het lijk gestolen wordt uit de visfabriek en er foto's verschijnen op het internet. 
44
Aflevering 4
Baldvin ZophoníassonClive Bradley, Ólafur Egilsson17 januari 2016
De toeristen die vastzitten en de lokale bevolking beginnen ongerust te worden omdat de ferry nog steeds vastgehouden wordt. 
55
Aflevering 5
Óskar Thór AxelssonClive Bradley, Ólafur Egilsson24 januari 2016
De lawine veroorzaakt een stroomstoring en Guðmundur wordt zwaargewond van onder de sneeuw gehaald. 
66
Aflevering 6
Börkur SigþórssonClive Bradley, Ólafur Egilsson31 januari 2016
Onder druk van de lokale bevolking vertelt politiechef Andri de waarheid aan de inwoners tijdens een bijeenkomst in de kerk. 
77
Aflevering 7
Óskar Thór AxelssonClive Bradley, Ólafur Egilsson7 februari 2016
Nu het weer verbetert komt het politieteam uit Reykjavik met de helikopter ter plaatse en zorgen voor een doorbraak in het moordonderzoek, maar het is niet zeker of ze wel de juiste dader hebben opgepakt. 
88
Aflevering 8
Óskar Thór AxelssonClive Bradley, Ólafur Egilsson14 februari 2016
Het politieteam wordt teruggestuurd nadat door hun schuld de vermeende dader zelfmoord heeft gepleegd. De kapitein van de ferry besluit mee te helpen aan het onderzoek naar de mensensmokkel. 
99
Aflevering 9
Börkur SigþórssonClive Bradley, Ólafur Egilsson21 februari 2016
Andri vindt de sleutel van Hrafn's schuurtje en weet zo ook meteen wie de moordenaar van Hrafn is. Hij staat echter voor de moeilijkste beslissing uit zijn leven. 
1010
Aflevering 10
Baltasar KormákurClive Bradley, Ólafur Egilsson28 februari 2016
De politie weet uiteindelijk de laatste uren van het slachtoffer Geirmundur te reconstrueren en zo de moordenaar op te sporen terwijl ook de medewerker aan de mensensmokkel ontmaskerd wordt en het geheim achter de brand van zeven jaar geleden ontdekt wordt. 

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De serie werd geproduceerd door de IJslandse productiemaatschappij RVK Studios en de eerste aflevering werd op 20 september 2015 vertoond op het internationaal filmfestival van Toronto.[1] De serie werd vanaf 27 december 2015 vertoond op RÚV en verkocht aan verschillende landen. De serie won in 2016 de Prix Europa in Berlijn[2] en werd vanaf 11 maart 2017 vertoond op de Belgische televisiezender Canvas.

Volgens het IJslands dagblad Dagblaðið Vísir was dit de duurste serie ooit gemaakt in IJsland met een kostprijs van 1 miljard IJslandse kronen.[3]

In 2018 werd het tweede seizoen van tien afleveringen uitgezonden.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]