Tsjiprovtsi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tsjiprovtsi
Чипровци
stad in Bulgarije Vlag van Bulgarije
Wapen van Tsjiprovtsi
Tsjiprovtsi (Bulgarije)
Tsjiprovtsi
Situering
Oblast Montana
Coördinaten 43° 23′ NB, 22° 53′ OL
Algemeen
Inwoners
(31 december 2018)
1.548
Hoogte 550 m
Burgemeester Plamen Petkov
Overig
Postcode 3460
Netnummer 09554
Kenteken M
Foto's
Het centrale plein in Tsjiprovtsi
Het centrale plein in Tsjiprovtsi
Portaal  Portaalicoon   Bulgarije

Tsjiprovtsi (Bulgaars: Чипровци) is een klein stadje in oblast Montana in het noordwesten van Bulgarije. Op 31 december 2018 telde de stad Tsjiprovtsi 1.548 inwoners, terwijl de gemeente Tsjiprovtsi, inclusief negen nabijgelegen dorpen, zo'n 3.139 inwoners had.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tsjiprovtsi is waarschijnlijk in de late middeleeuwen opgericht voor de mijnbouw en metaalbewerking. Door het aantrekken van Duitse mijnwerkers die het rooms-katholicisme in het gebied introduceerden, werd de stad steeds belangrijker als een cultureel, economisch en religieus centrum van de Bulgaarse katholieken en het gehele Bulgaarse noordwesten tijdens de eerste paar eeuwen van de Ottomaanse overheersing. Vanaf de 1720 begonnen orthodox-christelijke Bulgaren zich in de stad te vestigen en verloor het katholicisme steeds meer terrein.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Tsjiprovtsi is op den duur een belangrijk centrum van de Bulgaarse tapijtindustrie geworden. Andere traditionele industrieën zijn veeteelt, landbouw en pelshandel. Vandaag de dag ervaart de gemeente Tsjiprovtsi een razendsnel teruglopend bevolkingsaantal en een bovengemiddelde werkloosheid. De ontwikkeling het ecotoerisme draagt echter bij tot de instandhouding van de economie.