VII SS Pantserkorps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
VII SS Pantserkorps
Oprichting 3 oktober 1943
Ontbinding 30 juni 1944
Land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Krijgsmacht-
onderdeel
Vlag van de Schutzstaffel Waffen-SS
Type Legerkorps
Motto Meine Ehre heißt Treue
Veldslagen Tweede Wereldoorlog
Commandanten zie commandanten

Het VII SS-Pantserkorps (Duits: VII. SS-Panzerkorps) was een Duits legerkorps van de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 30 juni 1944 werd het korps omgevormd naar het IV SS Pantserkorps. Het korps had nooit deelgenomen aan de strijd.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 oktober 1943 werd het hoofdkwartier van het VII SS Pantserkorps opgericht. Het hoofdkwartier bevond zich in het trainingskamp van Mörchingen. Het was de bedoeling dat het nieuwe korps de 10e SS-Panzer-Divisie Frundsberg en de 17e SS-Panzergrenadier-Divisie Götz von Berlichingen zou omvatten. Beide divisies waren nog in opleiding.


Eind december 1943 kreeg SS-Gruppenführer Matthias Kleinheisterkamp de opdracht het hoofdkwartier op te bouwen, maar in januari 1944 kreeg hij ook het bevel over het 3e Germaanse SS-Pantserkorps. Zonder de aanwezigheid van een bevelhebber werd het personeel van het hoofdkwartier overgeplaatst naar andere eenheden. In februari 1944 bestond het hoofdkwartier uit één officier en één onderofficier. In maart 1944 werd de 10e SS-Panzer-Divisie naar het oostfront verplaatst. Na de landing in Normandië werd de 17e SS-Panzergrenadier-Divisie aan het 7e Leger toegevoegd.

In mei 1944 keerde SS-Gruppenführer Kleinheisterkamp terug naar het korps en werd formeel tot commandant benoemd. Hij begon met de opbouw van het hoofdkwartier, maar op 30 juni 1944 werd het hoofdkwartier omgedoopt naar het IV SS Pantserkorps.

Commandanten[bewerken | brontekst bewerken]

Rang Naam Begin Eind
SS-Gruppenführer en Generalleutnant in de Waffen-SS Matthias Kleinheisterkamp 3 oktober 1943 20 juni 1944

Stafchef van het VII SS-Pantserkorps[bewerken | brontekst bewerken]

Rang Naam Begin Eind
SS-Oberführer en Oberst der Schutzpolizei Nikolaus Heilmann 25 januari 1944[1] 5 augustus 1944[1]

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]