Verticale landbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Impressies van verticale landbouw

Verticale landbouw is een vorm van landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van gestapelde kweeklagen in in een fabriekshal, kantoor of winkel of in steden geplaatste hoogbouw, zogenaamde verticale boerderijtorens.

In navolging van Sony,[1] Nisshinbo Holding,[2] Sharp,[3] Mitsubishi Chemical,[4] Panasonic,[5] Showa Denko[6] en Fujitsu[7] kweekt ook Toshiba groenten in een cleanroom of klimaatcel met meerlagenteelt in verticale landbouw in een fabriekshal, kantoor of winkel waardoor er geen pesticiden nodig zouden zijn tegen plantenziekten en insecten.[8]

Hoewel er verschillende concepten zijn, is er nog geen verticale boerderijtoren gebouwd. Met verticale boerderijtorens verhoogt in drukbevolkte steden het voedselaanbod en verkleint de ecologische voetafdruk van de landbouw. Naast groenten en fruit, zou er vis en kip gekweekt worden.

Met de verwachte bevolkingsgroei en de toenemende verstedelijking – waar in 2011 al sprake was van een wereldbevolking van 7 miljard mensen, van wie meer dan de helft in steden woonde – stijgt de voedselbehoefte. Het voldoen aan de gestegen vraag vergt meer landbouwgrond, zoet water, energie, meststoffen, pesticiden en herbiciden. Oplossingen worden gezocht in een intensievere industriële landbouw die genetische technologie en krachtigere agrochemicaliën gebruikt om meer rendement te halen. Er dreigt echter een tekort aan landbouwgrond en zoet water en kunstmest door de fosforpiek. Ook klimaatverandering kan bestaande landbouwgrond onbruikbaar maken.

Professor Dickson Despommier van de Columbia-universiteit in New York introduceerde daarom in 2001 het Vertical Farm Project. Hij stelt voor om op braakliggend terrein in steden verticale boerderijen te plaatsen. Hij verwacht dat hier het jaar door voedsel kan worden gekweekt, met minder water, afval en brandstof. Om aan binnenlandbouw te doen, is druppelirrigatie, aerocultuur en hydrocultuur nodig. Daarbij kan het gereinigde water van afvalwaterzuiveringsinstallaties in steden dienst doen. Brandstof wordt bespaard doordat de afstand tot de consumenten in de stad beperkt is.

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Beluister

(info)