Viceroy's House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Viceroy's House
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Gurinder Chadha
Producent
Scenario
Hoofdrollen
Muziek A.R. Rahman
Cinematografie Ben Smithard
Productiebedrijf
Distributie
Taal Engels
Land
  • Verenigd koninkrijk
  • India
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Viceroy's House is een Brits-Indiaas filmdrama, geregisseerd door Gurinder Chadha en geschreven door: Paul Mayeda Berges, Moira Buffini en Gurinder Chadha. De hoofdrolspelers zijn: Hugh Bonneville, Gillian Anderson, Manish Dayal, Huma Qureshi, en Michael Gambon.

De film is voor een groot deel opgenomen in het Umaid Bhawan-paleis in Jodhpur en op 3 maart 2017 uitgekomen in het Verenigd Koninkrijk.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

De film speelt zich af in het Viceroy's House , vlak voor de onafhankelijk van India en Pakistan in 1947, tijdens de Deling van Brits-Indië.

De laatste Gouverneur-generaal van Brits-Indië, Lord Mountbatten, moet toezien op de transitie van het Britse Raj naar de onafhankelijkheid van India. In de eerste plaats was het de bedoeling dat er geen deling van Brits-Indië zou plaatsvinden. Maar wegens de etnische spanningen tussen de hindoes en moslims is dit wel gebeurd. Hierdoor ontstonden de landen Pakistan (wat tot 1971, ook Bangladesh (Oost-Pakistan) omvatte) en India. In deze film zijn deze spanningen ook voelbaar tussen de moslim- en hindoebedienden in het huis van de Onderkoning. De film speelt de strijd zich dus af in het klein, tegen de politieke werkelijkheid. Daarnaast speelt er ook een liefdesrelatie tussen een hindoe en een moslima. Dat stel is eigenlijk een metafoor voor heel India (dus voor de culturele en historische eenheid van India, Pakistan en Bangladesh).

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]