Amoria (Gastropoda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Voluta turneri)
Amoria
schelp van Amoria damonii
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Clade:Caenogastropoda
Clade:Hypsogastropoda
Clade:Neogastropoda
Superfamilie:Muricoidea
Familie:Volutidae
Onderfamilie:Amoriinae
Geslacht
Amoria
Gray, 1855
Typesoort
Voluta turneri Gray in Griffith & Pidgeon, 1834
Amoria op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Amoria is een geslacht van middelgrote predator-zeeslakken die behoren tot de familie Volutidae.[1] De wetenschappelijke naam van het geslacht werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 1855 door Gray.

Distributie[bewerken | brontekst bewerken]

Amoria zijn te vinden zowel in zee als in de ondiepe kustwateren langs het hele kustgebied van Australië. Verschillende soorten zwemmen naar de kustwateren ten zuiden van Indonesië. De gebieden met de hoogste diversiteit zijn in de interdidale en ondiepe sublitorale watergebieden aan de noordwestkant van Australië, gevolgd door de subtidale watergebieden rond het Great Barrier Reef in Queensland.

Schelpbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Amoria hebben een kleine, gladde, min of meer conische protoconch, een stevige zeer glanzend, spoelvormige schelp en een langwerpige opening met 4 verschillende, meer of minder ontwikkelde columellaire plooien. De suturen (= naalden) zijn wat hard. Het kleurpatroon van het geslacht Amoria is variabel, de basiskleur is wit, geel of roze met wisselende gradaties van bruine axiale lijnen die een patroon vormen over de basiskleur. Axiale lijnen kunnen vrij of netvormig zijn om een tent patroon te vormen.[2]

De grootste soort Amoria hunteri bereikt een lengte van meer dan 200 mm. De kleinste soort is waarschijnlijk Amoria dampieria en is dikwijls rond de 20 mm.

Biologie[bewerken | brontekst bewerken]

Amoria zijn nachtdieren en rovers van andere zeeslakken en tweekleppigen. Zij bewonen over het algemeen gebieden met een goed gesorteerde grof zand.

Fossiele geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Amoria verschenen in het Eoceen en in het late Mioceen in Victoria. Op grond van anatomische kenmerken, ligt Amoria dicht bij het geslacht Cymbiola. Ze stammen af van Cymbiola in het Tertiair. Cymbiola zijn verwant aan soorten die leefden in het Tethysoceaan op het Indonesische eiland Java tijdens het late Mioceen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht omvat 30 soorten. Hieronder volgt een lijst van soorten van dit geslacht: