Voorwaardelijke verdeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de kansrekening is de voorwaardelijke verdeling van een stochastische variabele , gegeven de waarde van een andere stochastische variabele , een nieuwe (kans)verdeling van waarbij er rekening mee wordt gehouden dat de waarde van bekend is.

Als beide variabelen discreet zijn, is de voorwaardelijke kansfunctie bepaald door de voorwaardelijke kansen. Zijn beide variabelen continu, dan is de voorwaardelijke kansverdeling bepaald door een voorwaardelijke kansdichtheid. Ook mengvormen zijn mogelijk.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Als de stochastische variabelen en simultaan verdeeld zijn met simultane verdelingsfunctie , wordt de voorwaardelijke verdelingsfunctie van , gegeven' dat de gebeurtenis is opgetreden, gedefinieerd door:

Men zegt ook: de verdelingsfunctie van , onder de voorwaarde dat de gebeurtenis is opgetreden.

Discrete stochastische variabelen[bewerken | brontekst bewerken]

Als de discrete stochastische variabelen en simultaan verdeeld zijn met kansfunctie

wordt de voorwaardelijke kansfunctie van gegeven dat de gebeurtenis is opgetreden, dus voor , gedefinieerd door de voorwaardelijke kans

Daarin is

de marginale kansfunctie van .

Continue stochastische variabelen[bewerken | brontekst bewerken]

Als de continue stochastische variabelen en simultaan verdeeld zijn met simultane kansdichtheid , wordt de voorwaardelijke kansdichtheid van gegeven dat de gebeurtenis is opgetreden, voor gedefinieerd door:

Daarin is

de marginale kansdichtheid van .

Toelichting

De voorwaardelijke kansdichtheid is de afgeleide van de overeenkomstige voorwaardelijke verdelingsfunctie:

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Twee worpen met een dobbelsteen

Een eerlijke dobbelsteen wordt twee keer geworpen. De stochastische variabele is het ogenaantal bij de eerste worp en is het totale ogenaantal. Het ligt nu voor de hand de voorwaardelijke verdeling van gegeven dat op te stellen:

voor .

De simultane kansfunctie van beide is:

voor .

In veel gevallen zal de voorwaardelijke verdeling zo toegepast worden. Ook in het volgende voorbeeld.

Werpen met een dobbelsteen en een munt

Een eerlijke dobbelsteen wordt geworpen, waarna een zuivere munt zo vaak wordt geworpen als het ogenaantal van de dobbelsteen. Het aantal keren dat 'munt' boven komt is . Het ligt weer voor de hand direct de voorwaardelijke verdeling van gegeven op te stellen. Dat is namelijk een binomiale verdeling met parameters en :

voor .

Bivariate normale verdeling

De stochastische variabelen en zijn simultaan normaal verdeeld, beide met verwachtingswaarde 0 en standaardafwijking 1. De simultane dichtheid is:

De marginale kansdichtheid van is

,

dus een standaardnormale verdeling.

De voorwaardelijke dichtheid van gegeven is:

,

dus een normale verdeling met verwachtingswaarde en variantie

Mengvorm

Het kan ook voorkomen dat de stochastische variabele discreet verdeeld is en continu. Bijvoorbeeld is unifom verdeeld op het interval en is gegeven binomiaal-verdeeld met parameters en succeskans :

voor en .