Wapen van Schellinkhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het wapen van Schellinkhout werd op 26 juni 1816 bij Koninklijk Besluit aan de voormalige Nederlandse gemeente Schellinkhout toegekend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Schellinkhout verkreeg in 1402 stadsrechten van Albrecht van Beieren. Sindsdien werd er een wapen (stadszegel) gebruikt waarop een boom met vogels staat. De dorre boom wordt in meer West-Friese wapens gebruikt, zoals in de wapens van Venhuizen, Bovenkarspel en Grootebroek. In sommige wapens kan de boom ook uitgerukt zijn, waardoor de wortels zichtbaar zijn.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van het wapen van Schellinkhout luidt als volgt:

Van lazuur, beladen met een dorren boom, waarop 5 vogelen, alles van goud. Het schild ter weerskanten vastgehouden door een klimmende leeuw.[1]

Het wapen is in de zogenaamde rijkskleuren, met een blauw schild en daarop een gouden dorre boom. In de boom zitten vijf, eveneens gouden, vogels. De twee rechter vogels, voor de kijker links, kijken de andere kant op. De boom staat op een gouden terras. Het schild is niet gekroond, maar wordt wel vastgehouden door twee leeuwen van natuurlijke kleur. Dat houdt in dat de lijven bruin, de tongen rood en de nagels grijs zijn.

Vergelijkbare wapens[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende wapens hebben net als Schellinkhout een (dorre) boom als element: