Wat er van ons wordt verwacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wat er van ons wordt verwacht
Een foto van de originele versie van het boek
Oorspronkelijke titel Exhaltion: Stories
Auteur(s) Ted Chiang
Vertaler Arie Storm
Land Verenigde Staten
Oorspronkelijke taal Engels
Onderwerp Wetenschapsfilosofie
Genre Science fictionspeculatieve fictiefantasy
Uitgever Volt
Oorspronkelijke uitgever Alfred A. Knopf
Uitgegeven 19 september 2019
Oorspronkelijk uitgegeven 7 mei 2019
ISBN 9789021417707
Vorige boek De verhalen van jouw leven en anderen
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Chiang in 2011

Wat er van ons wordt verwacht (oorspronkelijke titel: Exhalation: Stories) is een korteverhalenbundel van de Amerikaanse schrijver Ted Chiang. Het boek werd oorspronkelijk uitgebracht op 7 mei 2019 door Alfred A. Knopf. Dit is Ted Chiangs tweede bundel, na De verhalen van jouw leven en anderen uit 2002. Het boek bevat negen verhalen die wetenschapsfilofische vraagstukken behandelen, zoals de plek van de mensheid in het universum, de aard van de mens, spijt, bio-ethiek, virtual reality, vrije wil en determinisme, tijdreizen, parallelle universa en intelligente robots.[1]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek bevat de volgende negen verhalen:

  • 'De Koopman en de Poort van de Alchemist ' (oorspronkelijk gepubliceerd door Subterranean Press in 2007; Nebula Award, Hugo Award en Seiun Award winnaar)
  • 'Uitademing' (oorspronkelijk gepubliceerd in Eclipse 2 in 2008; BSFA, Locus Award en Hugo Award)
  • 'Wat er van ons wordt verwacht' (oorspronkelijk gepubliceerd in Nature, Volume 436 Issue 7047, 6 juli 2005)
  • 'De Levenscyclus van Software-objecten ' (oorspronkelijk gepubliceerd door Subterranean Press in 2010; Hugo Award en Locus Award)
  • 'Daceys Automatische Oppas' (oorspronkelijk gepubliceerd in The Thackery T. Lambshead Cabinet of Curiosities (onder redactie van Jeff VanderMeer en Ann VanderMeer ) juni 2011, Harper Voyages)
  • 'De Waarheid van Feiten, de Waarheid van Gevoelens' (oorspronkelijk gepubliceerd door Subterranean Press Magazine, augustus 2013; finalist Hugo Award)
  • 'De Grote Stilte' (oorspronkelijk gepubliceerd door e-flux journal, 2015)
  • 'Omphalos' (finalist Hugo Award)
  • 'Angst is de Duizeligheid van Vrijheid ' (finalist Hugo Award en Nebula Award)

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Joyce Carol Oates van The New Yorker verklaarde: "Uit technologisch vernuft vloeit ethische complexiteit voort. De verhalen in "Wat er van ons wordt verwacht" zijn meestal niet zo magisch inventief als die in Chiang's eerste collectie, maar ze zullen waarschijnlijk nog steeds in het geheugen blijven hangen zoals raadsels kunnen blijven hangen - plagend, kwellend, verhelderend, opwindend." [2] Een recensent van Kirkus Reviews voegde toe: "Visionaire speculatieve verhalen die de manier waarop lezers zichzelf en de wereld om hen heen zien zullen veranderen: dit boek levert een groot succes op." [3] Constance Grady van Vox gaf het boek vier van vijf punten en zei: "De verhalen in Wat er van ons wordt verwacht zijn een lichtend voorbeeld van sciencefiction op zijn best. Ze nemen zowel de wetenschap als het humanisme zeer serieus, en daarom is het zo bevredigend om de glanzende, ingewikkelde machine van Chiang aan het werk te zien: je weet dat wat de machine ook bouwt, het je iets nieuws over mensen zal vertellen." [4] Adam Morgan van The AV Club zei: "Maar als er iets in dit boek een kans heeft om de volgende Arrival te worden, dan is het het 70 pagina's tellende verhaal die de verzameling afsluit, "Angst is de Duizeligheid van Vrijheid." [5] Een recensent van Publishers Weekly verklaarde: "Deze negen verhalen introduceren levensveranderende uitvindingen en nieuwe werelden met radicaal verschillende fysieke wetten. In elk verhaal produceert Chiang diep ontroerend drama vanuit fascinerende eerste uitgangspunten." [6] De titel stond ook op de zomerleeslijst van president Barack Obama voor 2019. [7]

Het boek werd uitgeroepen tot een van de top tien boeken van 2019 door The New York Times Book Review. [8]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]