Waterpoortbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Waterpoortbrug
De Waterpoortbrug gezien vanaf het Munnickenveld
Algemene gegevens
Locatie Hoorn
Coördinaten 52° 39′ NB, 5° 4′ OL
Overspant Nieuwlandgracht
Beheerder Gemeente Hoorn
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 22607
Bouw
Bouwperiode 1769
Gebruik
Weg Noorderstraat
Architectuur
Type Boogbrug
Materiaal Baksteen
Waterpoortbrug (Hoorn)
Waterpoortbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Waterpoortbrug is een brug aan de rand van de binnenstad van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De Waterpoortbrug overbrugt de Nieuwlandsgracht en verbindt het Koepoortsplein en de Noorderstraat. De brug fungeerde naast brug eveneens als waterpoort om de wateren binnen de stad af te schermen van de wateren buiten de vesting. In 1965 werd de brug ingeschreven in het monumentenregister als rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige brug is in 1769 als onderdeel van de vesting rondom de stad Hoorn gebouwd. De brug fungeerde als waterpoort, voor dat doel werden er deuren aan de kant van de Draafsingel aangebracht. Wanneer deze deuren verwijderd zijn is niet bekend.

In 1947 werd de brug gerestaureerd en bij deze restauratie werden de natuurstenen blokken ontdekt waarin de duimen voor de hengels van de deuren zaten. De restauratie was nodig omdat het wegdek en de boog scheuren begonnen te vertonen. Bij de herbouw werden de oude stenen waar mogelijk, opnieuw gebruikt. Bij het (her)plaatsen werden de oude metsel- en voegtechieken gebruikt.[1]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Waterpoortbrug ligt vlak bij het Koepoortsplein waar tot 1871 nog de Koepoort stond. De andere kant op bevond zich de Noorderpoort.

Overige foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]