Watersalamanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Watersalamanders
Kamsalamander (Triturus cristatus)
Kamsalamander (Triturus cristatus)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Caudata (Salamanders)
Onderorde: Salamandroidea
Familie: Salamandridae (Echte salamanders)
Geslacht
Triturus
Rafinesque, 1815
Afbeeldingen Watersalamanders op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Watersalamanders op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Watersalamanders[1] (Triturus) zijn een geslacht van salamanders uit de familie echte salamanders (Salamandridae).[2] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz in 1815.

Het geslacht Triturus omvat de bekende Europese salamandersoorten; een lange en sterk afgeplatte staart en een uitgerekt, vis-achtig lichaam. Ze worden ook wel echte watersalamanders of kamsalamanders genoemd, hoewel onder deze laatste benaming niet T. marmoratus en T. pygmaeus vallen. Onlangs zijn vijf soorten ondergebracht in het geslacht Lissotriton, waaronder de bekende kleine watersalamander (L. vulgaris) maar deze wijziging is in de (niet recente) literatuur nog niet aangepast. De bandsalamander behoorde tot recentelijk ook tot dit geslacht, maar deze soort werd in 2004 bij het geslacht Ommatotriton ingedeeld.

Er zijn tegenwoordig acht soorten, die allemaal voorkomen in grote delen van Europa.[3] De salamanders zijn typische amfibieën; in de lente en deel van de zomer bevinden ze zich in het water, de rest van het jaar kruipen ze over het land en zien ze er anders uit; kleiner, donkerder, een ruwe huid en geen zichtbare rugkam.

Soorten[bewerken]

Geslacht Triturus

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. Grzimek, Bernhard, Het leven der dieren deel V: Vissen (II) en amfibieën, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 375 ISBN 90 274 8625 5.
  2. American Museum of Natural History. Triturus
  3. Amphibia Web. Salamandridae

Bronnen

  • (en) - American Museum of Natural History - Amphibian Species of the World 5.5, an Online Reference – Triturus - Website Geconsulteerd 19 mei 2013
  • (en) – Amphibia Web – Salamandridae - Website