Wetten, dass..?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wetten, dass..?
Genre Amusementsprogramma
Speelduur Ongeveer 2,5 uur
Bedenker Frank Elstner
Presentatie Markus Lanz
Land van oorsprong Vlag van Duitsland Duitsland
Taal Duits
Locatie Wisselend, meestal in een grote hal
Uitzendingen
Start 14 februari 1981
Einde 13 december 2014
Afleveringen 199 (dec. 2011)
Zender ZDF (Duitsland)
ORF (Oostenrijk)
SF (Zwitserland)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Wetten, Dass...? (Nederlands: Wedden, dat..?) is een groots opgezet Duits amusementsprogramma op televisie waarin spel en muziek worden gecombineerd.

De opzet van het programma is dat een gast een weddenschap aangaat met een kandidaat, die aan het einde van het programma een nieuwe auto kan winnen. De verliezer moet dan een ludieke tegenprestatie uitvoeren.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste uitzending van het programma was op 14 februari 1981, en daarmee is het een van de langstlopende spelprogramma's op de Duitse televisie. Het programma heeft in de loop der jaren verschillende presentatoren gehad: Frank Elstner (1981-1987), Thomas Gottschalk (1987-1992 en 1994-2011), Wolfgang Lippert (1992-1993) en de huidige presentator Markus Lanz (2012-2014). Vanaf oktober 2009 tot 2011 was Michelle Hunziker de vaste assistente van Thomas Gottschalk.

Wetten, Dass..? wordt gemiddeld eenmaal in de zes weken rechtstreeks uitgezonden vanuit elke keer een andere locatie. Het programma staat vooral bekend om de vele grote muziekoptredens. Artiesten als Michael Jackson, Elton John, Tina Turner, Cher, Carla Bruni en Joe Cocker traden erin op. De weddenschappen, waar het in dit programma om draait, worden vaak spectaculair opgezet. Het programma wordt door de ZDF, de Duitse televisiezender die het programma uitzendt, ook wel grootste tv-show van Europa genoemd.

In de uitzending van 12 februari 2011 kondigde Thomas Gottschalk aan te zullen stoppen als presentator van Wetten Dass...?. De presentator vertelde in de uitzending dat hij na een ernstig ongeval in de aflevering van 4 december 2010 niet verder kon gaan alsof er niets gebeurd was. Op 18 juni was Gottschalk nog te zien met een groot liveprogramma vanuit Mallorca en op 3 december 2011 presenteerde hij Wetten Dass...? voor het laatst. Het programma keerde op 6 oktober 2012 terug met de Italiaan Markus Lanz als de nieuwe presentator. Op 5 april 2014 maakte Lanz bekend dat het programma zou worden beëindigd. Er zouden nog drie afleveringen volgen.[1] Op 13 December 2014 zal de laatste uitzending worden uitgezonden.

Achtergrond[bewerken]

Het programma duurt tweeënhalf uur, zonder tv-reclame tussendoor. Volgens de ZDF draagt dat ook bij aan de populariteit. Het programma wordt ook op de zenders ORF (Oostenrijk) en SF (Zwitserland) uitgezonden.

Ongeval[bewerken]

Dat de weddenschappen niet altijd zonder gevaar zijn, was te zien in de uitzending van 4 december 2010. Een van de kandidaten (Samuel Koch, 23) beweerde over rijdende auto's te kunnen springen, maar tijdens de weddenschap werd hij bij de vierde poging geraakt en raakte hij gewond. De regie schakelde over naar een camera die op het geschokte publiek gericht stond; vanuit de zaal werd niet meer gefilmd. Een cameraman die met zijn camera naar Koch toeliep, werd uitgejoeld, totdat Gottschalk zei dat het licht van de camera nodig was. Het programma werd na enkele minuten afgebroken. Na 25 minuten kwam Gottschalk weer terug in beeld en maakte hij bekend dat het programma afgebroken werd, iets wat nooit eerder gebeurd was. Koch overleefde het ongeluk, maar blijft waarschijnlijk de rest van zijn leven verlamd. Na het ongeval besloot de de ZDF dat er geen gevaarlijke weddenschappen meer worden gedaan.

Bronnen, noten en/of referenties