Wikipedia:De kroeg/Archief/20210903

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Schrijfsessie - Geschiedenis van de textielindustrie in Gent[bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia België en het Industriemuseum van Gent organiseren op 2 september 2021 om 18:00 in het Industriemuseum een Schrijfsessie/edit-a-thon over de geschiedenis van de textielindustrie in Gent in het kader van de tijdelijke tentoonstelling Kathedralen van de industrie. Iedere geïnteresseerde Wikipediaan is welkom om deel te nemen, ter plaatse, of online. Hier vinden jullie de lijst van onderwerpen. Geertivp (overleg) 26 aug 2021 20:57 (CEST)[reageren]

Lacunes spotten[bewerken | brontekst bewerken]

Laatst kwam ik op de Engelse pagina over Georges Couthon en zag ik dat we nog geen lemma hebben over de goede man, maar 26 andere wiki's wel. Feitelijk is dat geen slecht criterium om zicht te krijgen op onze lacunes: hoe meer interwiki's een lemma heeft, hoe groter de kans dat we daar iets relevants laten liggen. Ik vond deze lijst, maar die is aangemaakt in 2006 en ik weet niet wanneer hij laatst is ververst. Hoe krijgen we een actuele rangschikking van interwiki's zonder NL-link? Ik veronderstel via een eenvoudige wikidata query of zo, maar ik ben er niet handig in, om niet te zeggen dat ik er niks van ken... Karmakolle (overleg) 26 aug 2021 15:23 (CEST)[reageren]

Het is mogelijk om queries te maken naar interessegebied. Zo heeft Gebruiker:HenkvD voor mij een query gemaakt voor Nederlandse vrouwen zonder artikel met veel interwiki links. Klik op de blauwe pijl/driehoek links onderaan en de lijst komt in beeld. Af en toe vertaal ik er weer eens een paar. Ik verwacht dat het aan te passen is aan ieders interesse. Ik ben er niet handig in, maar er zijn velen die het wel kunnen. Ik heb veel ontzag voor hen, en heb veel behulpzaamheid ervaren (hulde!). Elly (overleg) 26 aug 2021 15:31 (CEST)[reageren]
Wow, dat is inderdaad praktisch! Kan iemand een algemene top 500 of zo maken, dus zonder toe te spitsen op interessegebied, of is dat te zwaar als query? Karmakolle (overleg) 26 aug 2021 15:47 (CEST)[reageren]
Ook leuk, hier een overzicht van Engelse etalageartikelen die in onze encyclopedie überhaupt geen artikel hebben. Ander tooltje weer volgens mij, wellicht ook handig. StuivertjeWisselen (overleg) 27 aug 2021 10:19 (CEST)[reageren]
Die tool lijkt een uitgeklede versie van PetScan. Heel handig als je niet thuis bent op WikiData en de Query Service. hiro the club is open 27 aug 2021 16:33 (CEST)[reageren]

Kiezersopkomst - Hoe gaan de WMF bestuursverkiezingen eigenlijk?[bewerken | brontekst bewerken]

Beste allemaal,

Een tijdje geleden zijn de verkiezingen voor het bestuur van de Wikimedia Foundation begonnen en nu lopen de laatste dagen al: volgende week dinsdag zijn de verkiezingen afgelopen. Negentien kandidaten van over de hele wereld hebben zich verkiesbaar gesteld.

En hoe gaat het? De verkiezingen duren tenslotte meer dan twee weken, dus na de eerste dagen kunt u een blik werpen op de cijfers tot nu toe.

Op 26 augustus om 0:00 uur, op de 8e dag dus, hadden 3712 kiezers hun stem uitgebracht - in 2017 waren dat er op hetzelfde tijdstip 1994 geweest, wat een stevige stijging is van 80%, ook al was het aantal kiesgerechtigden dit jaar groter (2021: 67.838 / 2017: 56.081).

Cijferspel[bewerken | brontekst bewerken]

Disclaimer: Het noemen van dergelijke getallen en het projecteren in de toekomst op basis daarvan is natuurlijk speculatie en elke echte statisticus zou waarschijnlijk mijn hoofd eraf rukken. Dus meer dan een spel, hoogstens een indicatie, is dit niet. Maar als men de waarde van 80% projecteert over de gehele 15 dagen, ondanks het afgerukte hoofd, zou het resultaat een opkomst zijn van iets minder dan 10.000 kiesgerechtigden. Daarmee zou de uiteindelijke opkomst uitkomen op ongeveer 14,5%, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2017 (9,07%).

Opkomst wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

Veel verrassingen zijn er hier niet. Wat wel duidelijk is, is dat de tien grootste taalversies een licht dalend aandeel van de kiesgerechtigden hebben ten opzichte van 2017, maar dat zij met ruim 70% nog steeds het grootste deel van het electoraat uitmaken. Bij nadere beschouwing blijkt dat de opkomst vooral hoog is bij de taalversies uit wier midden kandidaten zijn gevonden; ook dit is niet ongebruikelijk en al bekend van eerdere verkiezingen.

Twee cijfers zijn vermeldenswaard: Ten eerste kent de Tsjechische gemeenschap een bijzonder hoge opkomst en heeft nu al een hogere opkomst van ruim 12% dan na de gehele verkiezing van 2017 (9,6%), en onder de grootste 25 gemeenschappen is de Tsjechische versie nummer 1 naar opkomst. Hier zal de steun van het Tsjechische chapter aan de bestuursverkiezingen waarschijnlijk zijn vruchten afwerpen. Aan de andere kant worden hoge opkomstpercentages aangetroffen bij de snelgroeiende Aziatische taalversies, zoals Bahasa Indonesia, maar ook veel Indische talen. Het groeiende belang van de Zuid- en Zuidoost-Aziatische gemeenschappen is hier duidelijk te zien. Des te betreurenswaardiger is de daling van de opkomst in Oost-Azië, met name in de Japanse en Chinese gemeenschappen als de op drie en zeven na grootste gemeenschappen ter wereld.

En de Nederlandstalige Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandstalige Wikipedia is een van de grootste gemeenschappen wereldwijd in termen van kiesgerechtigde kiezers, ze is nummer 11 wereldwijd. Er was een goede opkomst bij eerdere verkiezingen (2015: 11,65%), maar in 2017 daalden de aantallen aanzienlijk tot 6,3%, de gemeenschap heeft toen niet ten volle gebruik gemaakt van haar stemrecht.

In 2021 worden 1005 kiesgerechtigden opgeroepen om te stemmen, tot nu toe maakten 52 gebruik van de mogelijkheid om te stemmen, waarmee het in absolute aantallen tussen kleinere gemeenschappen als de Turkse en de Farsi staat. In 2017 had NL-WP rond deze tijd een opkomst van 2,2% (eindigend op 6,3%), dit jaar na 8 dagen staat het al op 4,9%.

Dat is duidelijk meer dan in 2017. Vergeleken met andere gemeenschappen is het qua grootte Nederlands echter nog wat aarzelend: de Portugese gemeenschap (1123 kiesgerechtigden) zit al op 6,5%, de Poolse (1251) op 10,8%.

De Nederlandstalige gemeenschap, die toch al een van de grootste ter wereld is, bezit het voorrecht dat zij met haar stemrecht het verschil kan maken. Er is nog tijd en ruimte voor.

Vooruitzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Over het algemeen zijn er duidelijke tekenen van een merkbaar hogere opkomst wereldwijd, maar er zijn tot nu toe geen grote verrassingen geweest. De Nederlandse deelname is goed en zelfs hoger dan in 2017, maar het land maakt nog steeds geen gebruik van zijn volledige stemrecht.

De verkiezingen zijn echter nog lang niet voorbij. Verschillende factoren zullen de uitslag nog sterk beïnvloeden, zo weten we dat de meeste kiezers pas kort voor de sluiting gaan stemmen en valt niet te voorspellen hoeveel kiezers door de komende tweede mail zullen worden gepusht om te gaan stemmen.

En natuurlijk blijft de belangrijkste vraag van de verkiezingen nog enige tijd open: wie wordt er uiteindelijk gekozen?

Als u een verschil wilt maken,

De bovenstaande cijfers zijn afkomstig van de volgende sites:.

DBarthel (WMF) (overleg) 27 aug 2021 11:42 (CEST)[reageren]

Tot nu toe hebben 63 bewerkers gestemd (van de 1005 kiesgerechtigden van de Nederlansdtalige Wikipedia) tijdens de verkiezingen voor vier bestuursleden van de Wikimedia Foundation. De opkomst is dit jaar hoger dan voorgaande verkiezingen. Echter, de opkomst van de Nederlandstalige Wikipedia blijft achter. Iedereen die nog niet gestemd heeft - en zijn e-mail adres heeft ingesteld - krijgt vandaag een mail in het Nederlands met een oproep om te stemmen voor 31 augustus.

Wat gaat de Foundation de komende jaren doen?[bewerken | brontekst bewerken]

De WMF heeft ambitieuze doelstellingen, onder de naam Wikimedia 2030. De komende jaren gaat ze de aanbevelingen, gedaan vanuit het 'Wikimedia movement strategieproces', uitvoeren: de invoering van een universele gedragscode, het opstellen van een handvest voor de beweging, het oprichten van een wereldraad, en meer.

Waarom zou je stemmen?[bewerken | brontekst bewerken]

De Wikimedia Foundation host de website van de Nederlandstalige Wikipedia op eigen servers, onderhoudt de MediaWiki software, ontwikkelt tools en gadgets. De Foundation verstrekt ook grants voor programma's en evenementen van vrijwilligers en hun organisaties. Het bestuur houdt toezicht op de activiteiten van de Foundation, waaronder het hiervoor genoemde strategieproces. Wie er in het bestuur komen maakt uit voor welke kant het opgaat.

Wie zijn de kandidaten?[bewerken | brontekst bewerken]

De Wikimedia beweging wereldwijd draait op vrijwilligers, en negentien van hen hebben zich kandidaat gestelde voor vier onbetaalde bestuurszetels. Lees meer over de kandidaten op meta. Ad Huikeshoven (overleg) 27 aug 2021 14:03 (CEST)[reageren]