Wikipedia:Stemlokaal/Encyclopedische relevantie van voetballers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Encyclopedische relevantie van voetballers[bewerken | brontekst bewerken]

Stemming
Onderwerp Encyclopedische relevantie voor voetballers
Voorstel Aanpassen van de vuistregel in de relevantielijst
Begindatum Woensdag 19 augustus 2009 10:00 (CEST)
Einddatum Woensdag 9 september 2009 10:00 (CEST)
Stemopties Voor, tegen of blanco. Blanco stemmen worden niet meegeteld bij de bepaling van de uitslag.
Minimaal nodige voorstemmen
Stemcoördinator belsen
Opmerkingen
Een stemming is bedoeld om een weloverwogen beslissing te nemen over het betreffende onderwerp op Wikipedia. Aan een geldige uitslag worden – in tegenstelling tot een peiling – formele gevolgen verbonden.

Aan een stemming mogen alleen geregistreerde gebruikers meedoen die voor aanvang van de stemming voldoende bijdragen hadden geleverd.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Op dit moment wordt in de relevantielijst voor sporters het volgende gezegd over relevantie van sporters/voetballers.

Wel
  • personen die actief zijn of waren op nationaal seniorenniveau (in het land waar de sporter vandaan komt dan wel het land waar hij/zij op dat moment leeft) in een activiteit die door velen als 'sport' gezien wordt
  • voetballers die minimaal een officiële wedstrijd op het hoogste niveau heeft gespeeld voor een voetbalclub uit het betaald voetbal.
Niet
  • personen die (tevergeefs) een poging gedaan hebben in het Guinness Book of Records te komen
  • lokale sporthelden die geen nationale bekendheid hebben
  • voetballers die een keer zijn uitgekomen tijdens een oefenwedstrijd voor een voetbalclub uit het betaald voetbal
  • voetballers van een amateurvereniging, ook als ze uitkomen tijdens een wedstrijd voor de Nationale beker. (tenzij ze ooit betaald voetbal hebben gespeeld)

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Dit levert in de categorie voetballers een aantal vreemde situaties op, hieronder twee voorbeelden, die toevalligerwijs beiden keepers zijn:

  • Darley Ramon Torres: doelman van Feyenoord. Is begin 2008, voor een niet gering bedrag van 700.000 euro, overgekomen uit Brazilië en speelt sindsdien bij Feyenoord in de A-selectie. Een prachtig artikel, niets mis mee, toch een aantal keren verwijderd, omdat hij nog niet zijn officiële debuut had gemaakt.
  • Jeroen Zoet: een artikel van mijn hand. Een keeper die alle Oranje-jeugdteams heeft doorlopen en via deze weg, in mijn ogen al encyclopedisch zou zijn. Hij voetbalt bij PSV en is daar A-selectiespeler. Ook dit lemma, waar feitelijk niets mis mee is, staat op de nominatielijst om verwijderd te worden, omdat hij nog geen speelminuten in de eredivisie heeft gemaakt.

Met de bovenstaande vuistregel in de hand worden vele goede lemma's over voetballers verwijderd.

Bezwaren[bewerken | brontekst bewerken]

Ik vind deze vuistregel vreemd om de volgende redenen:

  • Moderator Erik'80 · geeft aan dat dit de wijze is voor een speler om een artikel 'te verdienen'. Dit is voor mij vreemd, want een artikel verdien je niet door eigen prestaties, maar door de interesse van anderen. Ik vind het een gemiste kans voor wikipedia om niet te doen aan behoefte, die er schijnbaar is (ik maak de artikelen ook gewoon uit pure interesse) voor spelers die in de A-selectie van eredivisieclubs zitten.
  • Daarnaast is het vreemd dat je met een invalbeurt van 10 minuten, die je als doelman eigenlijk nooit krijgt, ineens encyclopedisch bent, terwijl je dat niet zou zijn als je al enkele jaren bij een A-selectie speelt, maar niet die 10 minuten bent ingevallen zoals Darley Ramon Torres.
  • Een ander vreemde bijkomstigheid is dat je naam wel genoemd mag worden in de lemma's van de club en de navigatiesjablonen, maar dat de deeplink rood moet blijven of verwijderd dient te worden.
  • Tenslotte vind ik het zonde om artikelen in de kiem te smoren en zo kostbare informatie weg te doen, om te gaan wachten op een gebeurtenis die in de toekomst gaat komen, in dit geval het debuut. Als een artikel over een half jaar encyclopedisch is, is dat het nu ook al. Anders loop je als encyclopedie altijd achter de feiten aan en verstoor je de natuurlijke ontwikkeling van een artikel.

Voorstel tot verbetering[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaar mijn voorstel om de vuistregel rond voetballers te veranderen in:

Wel
  • voetballers die bij de A-selectie zitten van een club in het betaald voetbal
Niet
  • voetballers die voorheen bij de A-selectie hebben gezeten, maar geen officiële wedstrijd op het hoogste niveau hebben gespeeld

Ik denk dat hiermee het aanbod beter afgestemd kan worden aan de behoefte van de gebruikers van wikipedia, terwijl er ondertussen wel een stok achter de deur is om spelers, die hun relevantie voor de encyclopedie misschien ooit hadden, maar verloren hebben, te verwijderen.

Ondertussen is er ook een duidelijke en betere begrenzing aangegeven welke spelers wel en niet in aanmerking komen voor een artikel, hoewel er natuurlijk altijd gevallen zullen zijn die deze vuistregels zullen breken.

Voor de duidelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het gaat mij om goede neutrale artikelen, die voldoen aan de eisen van wikipedia. Artikelen die op andere wijze niet voldoen aan de regels, omdat ze bijvoorbeeld door fans of personen zelf zijn gemaakt, dienen op een andere wijze aangepakt te worden, maar hier zijn ook weer duidelijke richtlijnen voor.

Voor[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Belsen 19 aug 2009 10:40 (CEST)[reageren]
  2. ...
  3. ...

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kwik (overleg) 19 aug 2009 14:02 (CEST) Eens met het kopje Wel ,tegen het kopje Niet omdat je dan na een paar jaar een artikel kan verwijderen omdat die voetballer een hele tijd in de A-selectie heeft gezeten maar nooit een wedstrijd heeft gespeeld.[reageren]
  2. Taketa (overleg) 19 aug 2009 14:23 (CEST), Wel en niet spreken elkaar wmb tegen. Iemand is encyclopedisch of niet encyclopedisch, je verliest het niet als... Iemand die nooit gespeeld heeft vind ik niet encyclopedisch, al wordt je betaald, je hebt de sport niet gespeeld en bent dus geen sporter op dat niveau. Bovendien is de motivatie voor deze stemming vaag.[reageren]
  3. ...


Blanco[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ...
  2. ...