Wikipedia:Te verwijderen categorieën/Toegevoegd 2010 week 01

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

Toegevoegd maandag 04/01, te verwijderen vanaf 18/01[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd dinsdag 05/01, te verwijderen vanaf 19/01[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd woensdag 06/01, te verwijderen vanaf 20/01[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd donderdag 07/01, te verwijderen vanaf 21/01[bewerken | brontekst bewerken]

Computer/Video-spellen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ik wil een hele lijst van categorieën laten hernoemen. De desbetreffende categorieën zijn bijv. Computerspel uit 2007 en Computerspel uit 2008.. enz.

Ik stel voor om deze te laten hernoemen naar Videospel uit 2008 en Videospel uit 2007 enz.

Dit omdat in principe een computerspel alleen een spel is voor de computer. Hierdoor zou er aparte jaarcategorieën moeten worden aangemaakt voor Xbox-spellen, Xbox 360-spellen enz. Om dit te vermijden is het makkelijker om "Computerspel" uit de namen te veranderen naar "Videospel". De benaming videospel overkoepelt namelijk alle spellen voor op alle verschillende platformen en spelcomputers. Ook voorkomt dit verwarring.

Dit betreft alle categorieën in de categorie Categorie:Computerspel naar jaar wat ook eigenlijk moet hernoemd worden naar Categorie:Videospel naar jaar.

Om dezelfde reden vind ik dat deze categorieën ook dezelfde verandering ("Computer" naar "Video") in de titel moeten krijgen: Categorie:Computerspel naar genre, Categorie:Computerspel, Categorie:Computerspel naar oorsprong (ook de subcategorieën), Categorie:Computerspel naar platform, Categorie:Computerspel naar uitgever (ook de subcategorieën), Categorie:Computerspelbedrijf, Categorie:Computerspelgemeenschappen (aub hernoemen naar Categorie:Videospelgemeenschap dus enkelvoud), Categorie:Computerspelgenre, Categorie:Computerspellenwebsite, Categorie:Computerspelontwikkeling (ook de subcategorie Categorie:Computerspel in ontwikkeling), Categorie:Computerspelserie, Categorie:Lijsten van computerspellen (aub hernoemen naar Categorie:Lijst van videospellen dus ook enkelvoud), Categorie:Dragon Ball-computerspel, Categorie:The Simpsons-computerspel, Categorie:Star Wars-computerspel, Categorie:Computerspel gebaseerd op Marvel Comics.

Ik weet dat dit veel veranderingen meebrengt, maar het lijkt mij het beste. --Kennyannydenny 7 jan 2010 21:52 (CET)[reageer]

Dat lijkt me niet vreemd; ik zou daar Voor Voor zijn. Laten we meteen van de mogelijkheid gebruik maken om dit recht te trekken:
In lijn met deCategorie:Computerspel gebaseerd op Marvel Comics. - - (Gebruiker - Overleg) 8 jan 2010 10:41 (CET)[reageer]
Tegen Tegen Ehm, men vergeet hier dat een Xbox gewoon een computer is. Elke console is in principe gewoon een computer, alleen met wat minder mogelijkheden. Verder is videospel een ongebruikelijk woord ten opzichte van computerspel (computerspel wordt 3x zovaak gevonden in Google met quotes eromheen). Ook dekt het woord videospel de lading niet. Een scheiding tussen console- en computerspellen zou misschien kunnen maar is eigenlijk geen verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Kwiki overleg 10 jan 2010 12:46 (CET)[reageer]
Een Xbox is geen computer, maar een spelcomputer. Er zit zeker een verschil tussen een computer en een spelcomputer. Een spelcomputer heeft inderdaad een soort computer ingebouwd, maar is zeker geen computer zelf. Een PSP, of nintendo DS is ook een spelcomputer, maar die kan je zeker geen computer noemen. Dat computerspel "3x zo vaak wordt gevonden" op Google is een reden om dit niet te veranderen naar videospel. Dat computerspel vaker gebruikt wordt, sluit niet uit dat videospel de correcte term is. De term videospel dekt zeker wel de lading, de naam, videospel komt van interactie d.m.v. een gebruikersomgeving om visuele terugkoppeling te creëren op een videoapparaat, daarom wordt het een videospel genoemd. De term computerspel wordt gebruikt om videospellen voor op PC aan te duiden, niet alle videospellen. Een scheiding is inderdaad mogelijk, maar dat wil ik juist voorkomen. Het gebruik van het woord videospel voorkomt juist zo een scheiding. --Kennyannydenny 10 jan 2010 13:16 (CET)[reageer]
Hoi Kennyannydenny,
Je schrijft: "Een spelcomputer heeft inderdaad een soort computer ingebouwd, maar is zeker geen computer zelf". Dit is een pertinent onjuiste voorstelling van zaken.
Lees even het echte wiki artikel computer aub.

Een computer is een apparaat waarmee gegevens volgens formele procedures (algoritmen) kunnen worden verwerkt. Meestal wordt met het woord computer een digitaal apparaat bedoeld, maar er bestaan ook analoge computers.

Je verwijst hierboven naar een Personal Computer (pc) en dat is niet precies hetzelfde als een computer. Een "computer" is een ruimere beschrijving dan een "Personal Computer" (pc). Een Xbox is wel een computer. Als men dan vraagt wat voor soort computer het is kan je antwoorden: een spelcomputer. Een computer gemaakt om spelletjes mee te spelen. Dit staat ook duidelijk beschreven in het wikiartikel spelcomputer:

Een spelcomputer is een computersysteem specifiek gemaakt om spellen op te spelen, vaak op de televisie, maar afhankelijk van het model kan een beeldscherm ingebouwd zijn.

Een groot deel van de hardware van de Xbox kan ik zo in mijn eigen computer stoppen. De besturingssoftware van de Xbox is speciaal gemaakt voor het spelen van spelletjes en heeft dus minder vrijheid en functies dan Windows, maar technisch gezien is een Xbox gewoon een echte computer; schroef er maar 'ns eentje open en vergelijk dat eens met het lijstje onderdelen wat je vind in het door jou gelinkte artikel van de personal computer#Onderdelen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om Linux te draaien op je Xbox. Op die pagina staat de volgende quote:

The Xbox is a legacy-free PC by Microsoft that consists of an Intel Celeron 733 MHz CPU, an nVidia GeForce 3MX, 64 MB of RAM, a 8/10 GB hard disk, a DVD drive and 10/100 Ethernet. As on every PC, you can run Linux on it.

An Xbox with Linux can be a full desktop computer with mouse and keyboard, a web/email box connected to TV, a server or router or a node in a cluster. You can either dual-boot or use Linux only; in the latter case, you can replace both IDE devices. And yes, you can connect the Xbox to a VGA monitor.

Lees ook eens in de FAQ van die mensen. Microsoft heeft alleen anticopyrightschending crap verzorgd waardoor het o.a. moeilijk is om aan een compiler te komen voor de Xbox. Bel desnoods Microsoft even met de vraag of de Xbox een computer is, ze zullen die vraag met ja beantwoorden. Kwiki overleg 10 jan 2010 13:56 (CET)[reageer]
Ok, ik snap je punt. Je hebt gelijk dat alle platformen soorten computers zijn. Maar, het gaat erom of videospel in dit geval een betere term is dan computerspel. Wanneer men een spel koopt voor op de Personal computer, wordt gezegd: "ik heb net een nieuw computerspel gekocht" en geen "ik heb net een personal computerspel gekocht". Wanneer er bijv. een Xbox-spel wordt gekocht zegt men: "ik heb net een Xbox-spel gekocht", niet "Ik heb net een Xbox-computerspel of gewoon computerspel gekocht". Computerspel verwijst dus in de volksmond altijd naar de Personal computer. De term "Videospel" verwijst niet naar een bepaald platform, zoals computerspel wel doet. Daarom leek het mij beter om de algemene term voor alle platformen te gebruiken. --Kennyannydenny 10 jan 2010 14:28 (CET)[reageer]
Ik ben voor hernoeming naar videospel. In het algemeen taalgebruik verwijst "computerspel" naar een PC-spel; het begrip "videospel" is breder en omvat ook arcade- en spelcomputerspellen. Jvhertum 12 jan 2010 10:10 (CET)[reageer]


Toegevoegd vrijdag 08/01, te verwijderen vanaf 22/01[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd zaterdag 09/01, te verwijderen vanaf 23/01[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd zondag 10/01, te verwijderen vanaf 24/01[bewerken | brontekst bewerken]