Willem Pieter Landzaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Graf van Majoor Landzaat op het Militair ereveld Grebbeberg
Gedenksteen op het voormalige commandopost in Rhenen
Ridder in de Militaire Willems-Orde.jpg

Willem Pieter Landzaat (Leiden, 7 april 1886 - Rhenen, 13 mei 1940) was een Nederlandse militair die tijdens de Slag om de Grebbeberg is gesneuveld.

Majoor Landzaat was tijdens de meidagen van 1940 commandant van het 1e bataljon van het 8e Regiment Infanterie (I-8 R.I.). Op 13 mei werd zijn commandopost, gevestigd in een paviljoen waarin een restaurant gevestigd was, ten zuiden van Ouwehands Dierenpark omsingeld en aangevallen. Landzaat stelde dat hij de Grebbeberg zou verdedigen tot de laatste man en de laatste kogel. Eerder al, op 12 mei, had hij het bevel "standhouden achter de puinhopen" aan zijn troepen gegeven.

Hij organiseerde zelf de verdediging van zijn commandopost en bediende de mitrailleur. Toen de laatste munitie op was bedankte hij zijn manschappen voor de inzet met de woorden "Jullie hebben als helden gestreden, mijn dank", en gaf hun toestemming de post te verlaten. Zelf bleef hij achter om tot het laatste moment stand te houden. Na afloop van de strijd werden zijn resten uit het in puin geschoten en uitgebrande paviljoen geborgen en werd hij begraven op het militaire ereveld op de Grebbeberg.

Op 9 mei 1946 werd hij postuum benoemd tot Ridder 4e klasse in de Militaire Willems-Orde. Hij is ook onderscheiden met het Officierskruis.

Bronnen, noten en/of referenties
  • www.grebbeberg.nl website over de Slag om de Grebbeberg. Details: [1] en [2].
  • E.H. Brongers: Grebbelinie 1940, 11e herziene druk, Uitg. Aspekt, 2004. ISBN 9059110838. Blz 203-207.
  • Herman Amersfoort & Piet Kamphuis: Mei 1940, De strijd op Nederlands grondgebied, 2e herziene druk, uitg. Sdu, 2005. ISBN 901208959-X. Blz 296.
  • www.onderscheidingen.nl website over Nederlandse onderscheidingen. Detail: [3]