Xeno (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Xeno-serie
Bedenker(s) Tetsuya Takahashi, Soraya Saga
Ontwikkelaar(s)
Uitgever(s)
Genre(s) Computerrollenspel
Platform(s) PlayStation, PlayStation 2, Nintendo DS, New 3DS, Wii, Wii U, Switch
Navigatie
Eerste spel Xenogears
(11 februari 1998)
Laatste spel Xenoblade Chronicles: Definitive Edition
(29 mei 2020)
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

De Xeno-serie is een reeks fantasiespellen in het rollenspelgenre (RPG).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Xeno-serie werd bedacht door Tetsuya Takahashi. Het eerste deel, Xenogears, kwam uit op 11 februari 1998 en werd ontwikkeld door SquareSoft. Nadat Takahashi het bedrijf in 1999 verliet, richtte hij zijn eigen spelstudio op, genaamd Monolith Soft. De spellen hebben geen gemeenschappelijke verhaallijn, maar delen wel dezelfde thema's en hetzelfde voorvoegsel Xeno.

Spellen in de serie vinden plaats in een sciencefictionwereld met verhalen die gaan over psychologische en religieuze thema's.

De eerste titel, Xenogears, werd oorspronkelijk bedacht als verhaallijn voor Final Fantasy VII, maar kreeg doorgang voor een eigen project. Nadat SquareSoft besloot om verder te werken aan de Final Fantasy-reeks, vertrokken Takahashi en enkele medewerkers om voor zichzelf te beginnen.

Na een voortijdig einde van de Xenosaga-spellen in 2006, werd Monolith Soft een jaar later overgenomen door Nintendo, en men startte aan de ontwikkeling van Xenoblade Chronicles.

Spellen in de reeks[bewerken | brontekst bewerken]

Subseries[bewerken | brontekst bewerken]

Xenogears
kwam in 1998 uit voor de PlayStation in Japan en de VS. De gameplay bevat beurtelingse gevechten te voet en in mecha's, genaamd Gears. Xenogears is eigendom van Square Enix.
Xenosaga
een subserie bestaande uit een trilogie voor de PlayStation 2, uitgekomen tussen 2002 en 2006. Xenosaga is eigendom van Bandai Namco.
Xenoblade Chronicles
bestaande uit vier spellen voor de Wii, Wii U en Switch. De gameplay bevat een op actie gebaseerd gevechtssysteem in een open wereld. Xenoblade Chronicles is eigendom van Nintendo.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De Xeno-serie is zeer positief ontvangen in recensies. Men prijst de verhaallijn, gameplay, grafische elementen, presentatie en de soundtrack. Kritiek was er op de complexiteit van de meervoudige verhalen.

Van Xenogears zijn wereldwijd ruim een miljoen exemplaren verkocht. Xenosaga verkocht echter minder goed dan verwacht. Met Xenoblade Chronicles werd het grootste commerciële succes behaald met de meest verkochte exemplaren in de spelserie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]